Εκπαιδεύοντας το κουτάβιΚείμενο: TooCute.gr

Με αφορμή τη νέα ζημιά του καινούριου μέλους της "αγέλο - οικογένειάς" μας, είπα να κάτσω να γράψω δύο λογάκια για την εκμάθηση τουαλέτας!

Ναι, όπως καταλάβατε το κουτάβι τα έκανε μέσα. Για την ακρίβεια, όχι απλά μέσα αλλά και πάνω στο κρεβάτι! Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!


Για ποίο λόγο όμως το κουτάβι έκανε τα τσίσα του πάνω στο κρεβάτι;

Ας το πάρουμε από την αρχή. Η όλη διαδικασία εκμάθησης τουαλέτας μπορεί να κρατήσει μέχρι να γίνει το κουτάβι 5 μηνών, εξαρτάται πολλές φορές και από τη ράτσα. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα κουταβο - ζούζουνα προτιμούν πορώδεις επιφάνειες για να λερώσουν, εξ ου και η λατρεία για χαλιά, μοκέτες, πατάκια και κρεβάτια!

Δεύτερο και βασικό βήμα, εξοπλιζόμαστε με υπομονή και αγάπη και δεν τα μαλώνουμε ποτέ για τα "ατυχήματα", γιατί αφενός καθυστερούμε την εκμάθηση της τουαλέτες και αφετέρου κινδυνεύουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου μας. Σημαντικό είναι επίσης, να μην μαλώσουμε το κουτάβι, αφού τα κάνει, μιας και η κίνηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα. Τα κουτάβια δεν καταλαβαίνουν γιατί τους μαλώνουμε κατόπιν εορτής, απλά αναγνωρίζουν την αλλαγή έντασης στη φωνή μας και φοβούνται! Προσπαθούμε, λοιπόν, να τα κάνουμε να μάθουν που επιτρέπεται να λερώνουν και που όχι. Για το λόγο αυτό ορίζουμε μια περιοχή στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα στο μπαλκόνι / αυλή για την τουαλέτα και προμηθευόμαστε υποστρώματα ή εφημερίδες.

Όσο πιο μικρά τόσο πιο συχνά πηγαίνουν. Έτσι είμαστε σε εγρήγορση κάθε φορά που τρώει, πίνει, ξυπνάει ή μετά από έντονο παιχνίδι. Επίσης, διαβάζουμε τα σημάδια, καθώς το κουτάβι μας, όταν θέλει να πάει τουαλέτα είναι ανήσυχο, κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό του και μυρίζει το πάτωμα. Όταν κάνει τα τσίσα του και τα κακά του εκεί που πρέπει, φυσικά το επιβραβεύουμε για να συνδυάσει το μέρος με κάτι ευχάριστο.

Μεγαλώνοντας, μεγαλώνει και η ικανότητά τους να κρατιούνται περισσότερη ώρα. Ωστόσο μεγαλώνει και η ανάγκη τους να οριοθετήσουν τον χώρο τους μέσα στην "αγέλη". Έτσι, ενώ ξέρει που πρέπει να πάει να κάνει την τουαλέτα του, τα κάνει σε σημεία που δεν πρέπει, καλή ώρα καναπέδες και κρεβάτια.

Πολύ σωστά καταλάβατε, θέλει να γίνει ο αρχηγός της ομάδας! Σε αυτή την περίπτωση οπλιζόμαστε πάλι με υπομονή και του μαθαίνουμε ποιος είναι ο αρχηγός, τον οποίο και θα πρέπει να σέβεται. Καλό θα ήταν, να περιορίσουμε το κουτάβι σε έναν χώρο / δωμάτιο από να το αφήσουμε να αλωνίζει σε όλο το σπίτι και να θεωρεί όλο το σπίτι δικό του.

Στην πορεία τα πράγματα γίνονται πιο απλά, μιας και με την βοήθεια της βασικής εκπαίδευσης το κουτάβι ξεκινά να αντιλαμβάνεται ποια είναι η θέση του και τι του επιτρέπεται να κάνει.


Σχόλια