Τροφές που δεν πρέπει να δίνεις στον σκύλο σου


Έχεις δει την ταινία Marley & Me; Με τον Όουεν Ουίλσον και την Τζένιφερ Άνιστον; Εκεί υπάρχει ένας ατίθασος σκύλος ο Μάρλι που τρώει κυριολεκτικά τα πάντα.

Μέχρι και μισή τηλεφωνική συσκευή. Και την χωνεύει. Γενικότερα τα σκυλιά δεν έχουν σταματημό όσο συνεχίζεις να τους δίνεις. Ιδίως αν δεν τα έχεις από πολύ μικρά για να τα μάθεις να συγκρατούνται. Ειδάλλως, σε καβαλάνε, σε κοιτάνε με αυτά τα επιδραστικά μάτια και κάθε φορά ηττάσαι.

Τους δίνεις από το φαγητό σου ή τους δίνεις το φαγητό σου. Πρέπει όμως να είσαι πολύ προσεκτικός με αυτά που τους δίνεις. Δεν είναι όλα τα φαγητά προς βρώση για έναν σκύλο. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να προκαλέσουν από μικρές ως σοβαρές ζημιές στον οργανισμό του καλύτερου φίλου που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Και δεν θες να πάθει ποτέ και τίποτα ο κολλητός σου.
1. Παγωτό. Καθώς εσύ γλείφεις το ξυλάκι ή το χωνάκι, από κάτω σου κρέμεται μια τεράστια γλώσσα που ψάχνει την ευκαιρία να απλωθεί. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε να ξέρεις ότι το σκυλί θα έχει διάρροια και δεν θα μπορέσει να τα κρατήσει εύκολα μέχρι να τον βγάλεις βόλτα.

2. Αμύγδαλα. Να γιατί στη γνωστή σκηνή με τον Γιάννη Βόγλη δεν θα μπορούσε να παίξει ποτέ σκύλος. Το πρόβλημα εδώ βρίσκεται στον σκύλο που συνήθως δεν μασάει σωστά την τροφή του. Οπότε μπορεί να καταπιεί αμάσητο το αμύγδαλο και να του κάτσει στο λαιμό. Και το αμύγδαλο δεν διασπάται εύκολα.

3. Σταφύλια. Αρκετά επικίνδυνα για το νεφρό του σκύλου.

4. Στραγάλια (Macadamia Nuts). Αυτή η ποικιλία ξηρών καρπών από την Αυστραλία είναι η πιο επικίνδυνη γιατί προκαλεί εμετούς και αδυναμία/ ανικανότητα στο περπάτημα. Τώρα θα ρωτήσεις πολύ εύλογα: για ποιο λόγο να έδινες ούτως ή άλλως στραγάλι στον σκύλο σου. Για ποιον λόγο να τρώει κανείς στραγάλι γενικά.

5. Σκόρδο. Όταν παραγγέλνεις σουβλάκι με τζατζίκι και παίρνεις μια πατάτα να δώσεις στον σκύλο, ίσως του δίνεις ένα πρόβλημα, αφού το σκόρδο προκαλεί αναιμία.

6. Κανέλα. Εμετός, διάρροια και μακροπρόθεσμα πρόβλημα στο συκώτι. Γι’ αυτό μακριά από ρυζόγαλο.

7. Σοκολάτα. Είναι από τα πιο συχνά που μας ξεφεύγει και δίνουμε στα σκυλιά. Αλλά ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα μπορούν να παρεμποδίσουν την μεταβολική διαδικασία του σκύλου. Σύντομα θα εμφανιστούν επιληπτικές κρίσεις και το σκυλί δεν θα αντέξει.
Πηγή: Facebook.com/uniladmag

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα ygeiaonline.gr
Previous Post
Next Post
Related Posts