Πρώην ελεύθερος σκοπευτής των ειδικών δυνάμεων κυνηγά τους λαθροθήρες


Έχει πλέον αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία της άγριας ζωής στην Αφρική

Ο Damien Mander, υπήρξε ελεύθερος σκοπευτής των ειδικών δυνάμεων Αυστραλίας και όπως λέει ο ίδιος «είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους».

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα έχει εμπλακεί ενεργά στον ανελέητο πόλεμο που έχει ξεσπάσει από τους λαθροθήρες κατά της άγριας φύσης. Είναι ιδρυτής του International Anti-Poaching Foundation (IAPF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό κατά της λαθροθηρίας που έχει στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Αφρική. Σε αυτό το δύσκολο έργο, ο 37χρονος δεν είναι μόνος. Στο πλευρό του έχει μια ομάδα από άρτια εκπαιδευμένους φύλακες, έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί.

Μια από τις έδρες του Οργανισμού, βρίσκεται και στην Ζιμπάμπουε. Ο Mandar και οι άνθρωποί του- όλοι έχουν περάσει στρατιωτική εκπαίδευση-, έχουν υπό την προστασία τους ίσως την πιο κρίσιμη λωρίδα γης στον πλανήτη για την επιβίωση των ρινόκερων. Νευραλγικός τομέας επίβλεψης, είναι το περίφημο Εθνικό Πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 8.000 ρινόκερους, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αφρικής.

Το Sabie Game Park βρίσκεται στη Μοζαμβίκη, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου αλλά και το ορμητήριο οργανωμένων συνδικάτων λαθροθηρίας που κυνηγούν ρινόκερους, ένα είδος προς εξαφάνιση.

Η μαζική σφαγή τους έχει οδηγήσει στην πλήρη εξάλειψη του είδους εξαιτίας μιας εσφαλμένης πεποίθησης στην Ασία, ότι το κέρατο του ρινόκερου μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.


Ο Mander, ίδρυσε τον Οργανισμό το 2009, με όραμα να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «ειδικές δυνάμεις προστασίας». Μέχρι στιγμής, η ομάδα του επιβλέπει 8 πάρκα σε όλη τη Νότια Αφρική και κάποια στιγμή εντός του έτους φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα είδος σχολής που θα εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά των κυνηγών κατά της λαθροθηρίας.


Ο Mander εργαζόταν σε ηλικία 19 ετών στον τομέα της καθαριότητας και βρισκόταν συχνά μπλεγμένος σε φασαρίες - αρκετοί από τους τότε φίλους του, τώρα εκτίουν ποινές σε φυλακές.

Η ζωή του άλλαξε όταν κατετάγη στο Ναυτικό και εντάχθηκε στην Tactical Assault Group, μια επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων στην Αυστραλία συγκρίσιμη με την SEAL των Η.Π.Α. Έπειτα από έξι χρόνια, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, και βρέθηκε στο Ιράκ ως μισθοφόρος: «είμαι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους...», λέει. Έπειτα από τρία χρόνια, είχε συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να εμπλακεί σε έναν άλλο πόλεμο, αυτόν της λαθροθηρίας.


(Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του στοfacebook)
Previous Post
Next Post
Related Posts