Τι ονειρεύονται τα ζώα; Η απάντηση ίσως σε κάνει να κλάψεις!

Αν έχεις σκύλο ή γάτα σίγουρα θεωρείς πως εκείνος ο ηλίθιος επιστήμονας που διατύπωσε τη θεωρία πως τα ζώα δεν ονειρεύονται ποτέ, είχε πιθανότητα εθισμό στο αλκοόλ ή αρχές Αλτσχάιμερ.


 
Μπορεί να είναι και αστικός μύθος, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι ακούσαμε την φράση «τα ζώα δεν ονειρεύονται». Και ίσως όσοι δεν έχουν ζώα δεν το αμφισβητούν. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό δεν ισχύει.

Οι αντιδράσεις των ζώων κατά τη διάρκεια του ύπνου μαρτυρούν πολλά για την ζωή, την καθημερινότητα και την προσωπικότητά τους. Ακόμα και οι στάση του ύπνου που επιλέγουν, μιλάει από μόνη της πολλές φορές και έχει γίνει συχνά και αυτή αντικείμενο έρευνας.

946503_536401523067771_161070898_n

Πέρα από τα οφέλη που προσφέρουν οι μικροί μας φίλοι στον δικό μας ύπνο, τι προσφέρουμε εμείς στον δικό τους; Ίσως τα πάντα! Ο ονειρικός κόσμος των ζώων και ειδικά των οικόσιτων, όπως του σκύλου είναι γεμάτος από την εικόνα των αγαπημένων του προσώπων!

Με αφορμή μία έρευνα που έκανε το αμερικανικό κανάλι USA Network για την πρεμιέρα της σειράς ψυχολογικού θρίλερ Falling Water που ασχολείται με τον κόσμο των ονείρων και την σχέση τους με την πραγματικότητα, δεκάδες άνθρωποι ρωτήθηκαν σε ποιου τα όνειρα θα ήθελαν να εισβάλλουν αν μπορούσαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων, αφορούσε στα όνειρα των ζώων!

funny-sleeping-cats-32

Πηγαίνοντας το ένα βήμα παραπέρα το people.com, επικοινώνησε με μία από τις πιο έγκριτες καθηγήτριες Κλινικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, την Dr. Deirdre Barrett για τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει σχετικά με τα όνειρα των ζώων. Το προσωπικό της ενδιαφέρον για τον κόσμο των ανθρώπινων ονείρων, την είχε διδάξει μερικά πράγματα και για τον κόσμο των μικρών μας φίλων.

Είναι όμως τα όνειρα των ζώων διαφορετικά από αυτά των ανθρώπων; Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, τι ακριβώς ονειρεύονται τα ζώα. Με εξαίρεση τους δύο πιο διάσημους γορίλες του κόσμου την Koko και τον Michael, που συνεννοούνται με την νοηματική κανένα άλλο ζώο δεν έχει «μιλήσει» για τα όνειρα του.

2d705f1b00000578-3273726-image-m-26_1444907962583

Η Koko όμως συχνά ξυπνάει και περιγράφει με νοήματα φανταστικά γεγονότα, ανθρώπους και μέρη που ποτέ δεν γνώρισε, ενώ ο Michael που είδε όλη του την οικογένεια να σκοτώνεται από λαθροκυνηγούς πολλές φορές έχει εφιάλτες που τον ξυπνάνε και σχηματίζει τις λέξεις «Κακοί άνθρωποι σκοτώνουν γορίλες»!

Ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν σίγουρα πως τα περισσότερα θηλαστικά, έχουν παρόμοιο κύκλο ύπνου με τον ανθρώπινο. Πέφτουν σε βαθύ ύπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο εγκέφαλος είναι λιγότερο ενεργός και μετά στις περιόδους γρήγορης κίνησης των βλεφάρων, γνωστές ως REM. Στους ανθρώπους αυτή είναι η φάση που γεννιούνται τα όνειρα. Η λογική συνάρτηση θέλει να ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα θηλαστικά.

07atpio

Στις βασικές διαφορές μας με τα ζώα, είναι γνωστό πως τα μικρά θηλαστικά όπως τα ποντίκια, περνούν τις φάσεις του ύπνου πιο γρήγορα, άρα είναι πιθανό να έχουν πιο πολλά και πιο σύντομα όνειρα. Οι ελέφαντες έχουν μεγαλύτερες φάσεις αντίστοιχα από τις δικές μας, άρα περνούν περισσότερη ώρα σε βαθύ ύπνο και αυτό σημαίνει λιγότερα αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια όνειρα. Τα ψάρια και τα ερπετά δεν έχουν αντίστοιχες φάσεις μεταξύ REM κύκλου και μη, οπότε οι πιθανότητες να μην ονειρεύονται καθόλου είναι μεγάλες.

clipboard3

Όσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον θαυμαστό κόσμο των ζώων και αν είναι αυτές, οι περισσότεροι σίγουρα «καίγονται» να μάθουν τι ονειρεύεται ο σκύλος τους. Από τα οικόσιτα ζώα, είναι ο πιο δημοφιλής και πιστός σύντροφος και έχει τον πιο «ζωντανό» ύπνο! Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι πνευματικά και εξελικτικά με τον άνθρωπο.

Άρα αν όπως εμείς ονειρευόμαστε τα πράγματα που μας αφορούν και ενδιαφέρουν περισσότερο, δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε πως δεν ισχύει το ίδιο και για αυτούς. Και αφού είναι τόσο συνδεδεμένοι συναισθηματικά μαζί μας κατά πάσα πιθανότητα οι ονειρικές τους εικόνες είναι οι δικές μας εικόνες! Τα όνειρα τους είναι γεμάτα από το πρόσωπο, την μυρωδιά και την ανάγκη τους να μας ευχαριστήσουν… ή και όχι!

clipboard

Στον αντίποδα για τις γάτες τα πράγματα που γνωρίζει η επιστήμη είναι πολύ περισσότερα! Ένας από τους πρώτους υπνό-ερευνητές, ο Michel Jouvet κατέστρεψε σε ένα πείραμα το σημείο του εγκεφάλου της γάτας που προκαλεί τις κινήσεις στη διάρκεια του REM κύκλου.

Ενώ παρέμεναν σχεδόν ακίνητες την περισσότερη ώρα, όταν ονειρεύονταν, τέντωναν τη ράχη τους, πηδούσαν, έπαιρναν τη στάση του κυνηγού, παραμονεύαν και έβγαζαν τον χαρακτηριστικό συριχτό τους ήχο «Χςςςςςςςς…», δείγμα πως μάλλον κυνηγούσαν ποντίκια!

funny-cats-sleeping-hugging-cute

Τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Όταν παρατηρούμε ένα ζώο να κουνάει έντονα τα πόδια του στον ύπνο του σαν να τρέχει, είναι επειδή μάλλον τρέχει! Στη διάρκεια του REM οι κινήσεις είναι όλες πιο έντονες και ζωντανές απ’ ότι στην πραγματικότητα. Ο απλός περίπατος σε αυτή τη φάση είναι σχεδόν ανύπαρκτη έννοια.

mti4otg4oduwnjy3mty2mtc0

Και τώρα σκεφτείτε τα όλα αυτά! Προσπαθούμε κάθε μέρα να χαρίσουμε έναν κόσμο όμορφο στα μικρά μας φιλαράκια και να γεμίζουμε την ημέρα τους με ωραίες εμπειρίες μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Για τους ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τα ζώα τους, ο γλυκός ύπνος στα μαλακά είναι αυτό που επιθυμούν πραγματικά για αυτά. Αν του προσφέρετε όλη την αγάπη και την φροντίδα σας στην διάρκεια της ημέρας, τότε κοιμάται όμορφα και βλέπει όνειρα γλυκά. Δηλαδή βλέπει εσάς!

Previous Post
Next Post
Related Posts