Όταν οι δύο σκύλοι μας μαλώνουν μεταξύ τους
Όταν φέρνουμε στο σπίτι μας ένα δεύτερο σκύλο είτε γιατί ο πρώτος είναι μεγάλος ηλικιακά, είτε για να έχει παρέα ο ένας τον άλλον, είτε απλά γιατί αγαπάμε πολύ τους σκύλους και θέλουμε να έχουμε πάνω από έναν, ποτέ δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε με σοβαρούς καυγάδες μέσα στο σπίτι. 


Από έρευνες έχει διαπιστωθεί, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καυγάδων, με περισσότερη σφοδρότητα, ξεσπά μεταξύ θηλυκών σκύλων κι όχι αρσενικών όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Επίσης είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχουν εντάσεις και καυγάδες μεταξύ σκύλων του αντίθετου φύλου. Ένα μεγάλο ποσοστό καυγάδων έχει καταγραφεί μεταξύ σκύλων αντίθετου φύλλου και της ίδιας φυλής
Πρώτα απ’ολα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσο αφήνουμε τους σκύλους να εξασκούν αυτές τις συμπεριφορές, η ένταση και η σοβαρότητα των καυγάδων θα αυξάνεται και θα είναι όλο και πιο δύσκολο να φέρουμε ηρεμία και ησυχία στο σπίτι μας. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε άμεσα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω εντάσεις κι αυτό θα γίνει με την βοήθεια crate, baby gates κτλ. 
Τι είναι αυτό που πυροδοτεί έναν καυγά; 
Ποτέ δεν είναι μία η αιτία. Μάλιστα τις περισσότερες φορές αναφέρεται αυτό σαν πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και μία πληθώρα άλλων προβλημάτων που σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους στους καυγάδες. 
Συνήθως υπάρχει:

- Γενικότερο πρόβλημα επιθετικότητας (προς άλλους σκύλους, προς μέλη της οικογένειας ή προς τον κηδεμόνα)
- Φοβίες
- Φύλαξη πηγών (κτητικότητα στο φαί, τον κηδεμόνα, την θέση ύπνου, τα παιχνίδια κτλ)
- Ανυπακοή, έλλειψη ορίων και σωστής συμπεριφοράς (σκύλος εκτός ελέγχου)
- Υπερδιέργεση
- Νευρικότητα

Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ωθούν έναν σκύλο στα όρια του όπως:

- Ανεπαρκής σωματική άσκηση
- Έλλειψη πνευματικής διέγερσης
- Προβλήματα υγείας
- Χρόνιος πόνος (μία ωτίτιδα που δεν έχουμε καταλάβει, αρθρίτιδα στα πιο μεγάλα σκυλιά, προβλήματα θυροειδή κτλ)
- Στρες

Πρέπει λοιπόν να δούμε όλα τα μικρά σημάδια πριν ξεσπάσει ένας καυγάς (πάγωμα, γρύλισμα) και να καταγράψουμε όλα αυτά που πυροδοτούν τον καυγά.

Ποσοστιαία τον μεγαλύτερο αριθμό συγκεντρώνει μία πράξη που αφορά άμεσα τον κηδεμόνα (πχ χάιδευε ή έπαιζε με τον έναν σκύλο, όταν ο δεύτερος προσέγγισε), ακολουθεί η υπερδιέγερση (πχ με το χτύπημα του κουδουνιού) και έπειτα η τροφή, το παιχνίδι, η θέση ύπνου, ένα πέρασμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την λίστα που έχουμε φτιάξει με τις αιτίες και τους παράγοντες. Αν είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σίγουρα θα επωφεληθούμε από τα εξής:

- Εκπαίδευση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κηδεμόνας να ανακτήσει τον έλεγχο και την αυτοπεποίθηση του. Οι σκύλοι αποκτούν όρια, γίνονται πιο ελεγχόμενοι και δεν αναλαμβάνει κανένας τον ρόλο του κηδεμόνα - συνετιστή.
- Αρκετή σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση. Ο κουρασμένος σκύλος, είναι ευτυχισμένος και ήρεμος σκύλος. Δεν έχει συσσωρευμένη ενέργεια, δεν έχει νευρικότητα, δεν τσακώνεται.
- Αν μέσα στο πρόβλημα διακρίνουμε φύλαξη πηγών, αυξάνουμε κατά πολύ των αριθμό τους ή τις εξαλείφουμε εντελώς. Αν πχ τσακώνονται για ένα μαξιλάρι, παίρνουμε κι άλλα ίδια ακριβώς μαξιλάρια ή αφαιρούμε αυτό που υπάρχει.
- Μειώνουμε το στρες ανάλογα την πηγή προέλευσης. Μπορούμε βοηθητικά να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά μέσα όπως φερομόνες, ανθοϊάματα κτλ.
- Πηγαίνουμε τους σκύλους μας για κτηνιατρικό έλεγχο.

Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί εφ’ όρου ζωής διαχείριση ή απομάκρυνση του ενός σκύλου. Είναι πολύ σημαντικό όταν αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα να μην το αφήσουμε να κλιμακωθεί και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την παραμικρή λεπτομέρεια. Μοιάζει σαν να επαναλαμβάνομαι αλλά σκεφτείτε το ως εξής, πόσες φορές είμαστε μάρτυρες παράλογων ξεσπασμάτων ενώ βρισκόμαστε σε κίνηση στον δρόμο; Δεν είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση αυτή καθ’ αυτή που κάνει τους ανθρώπους επιθετικούς. Είναι το στρες ότι θα αργήσουμε στην δουλειά μας, προσωπικά προβλήματα και όλα αυτά που μας πιέζουν καθημερινά και μας ωθούν στα όρια μας. Αρκεί να προστεθεί κάτι ακόμα για να ξεσπάσουμε. Μπορεί οι σκύλοι μας να μην έχουν οικονομικά κ.α τέτοιας μορφής προβλήματα, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να τους ωθούν καθημερινά στα όρια τους. Αρκεί λοιπόν να τους επισημάνουμε και να πράξουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να έχουμε μια αρμονική συμβίωση.

Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr

Σχόλια