Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017Μπορεί να τρέμει την ηλεκτρική σκούπα, μπορεί να κυνηγάει την ουρά του, μπορεί να γαβγίζει το είδωλό του στον καθρέφτη… αλλά από ό,τι φαίνεται ο σκύλος σου είναι πιο έξυπνος από όσο φαντάζεσαι!
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο online περιοδικό Animal Cognition, υποστηρίζει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να αισθανθεί πότε κάποιος του λέει αλήθεια ή ψέματα!
Οι επιστήμονες λένε ότι οι σκύλοι θυμούνται αν κάποιος είναι αξιόπιστος και αποφασίζουν αν θα ακολουθήσουν τις εντολές του ή όχι, ανάλογα με τη γνώμη που έχουν για αυτόν.  Κρατάνε κάποιου είδους αρχείο μέσα στο μυαλό τους για το αν κάποιος τους έχει πει ψέματα και αποφασίζουν σε ποιους θα βασιστούν, ειδικά σε θέματα τροφής.

Είναι γνωστό ότι αν κάποιος δείχνει κάτι, ο σκύλος θα ακολουθήσει την εντολή και θα τρέξει να το ελέγξει και να το μυρίσει.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κιότο της Ιαπωνίας, τέσταρε αυτή τη θεωρία σε 34 διαφορετικά σκυλιά.

Αρχικά, ο ερευνητής έδειξε στους σκύλους ένα κουτάκι μέσα στο οποίο ήταν κρυμμένη μία μικρή λιχουδιά. Όλοι οι σκύλοι έτρεξαν, βρήκαν τη λιχουδιά και το έφαγαν.

Τη δεύτερη φορά, ο ίδιος ερευνητής έδειξε στους σκύλους ένα κουτάκι το οποίο όμως ήταν άδειο. Οι σκύλοι ακολούθησαν πιστά την εντολή αλλά δεν βρήκαν τίποτα.

Όταν ο ίδιος ερευνητής προσπάθησε να τους κατευθύνει προς ένα τρίτο κουτάκι το οποίο είχε πάλι μία λιχουδιά κρυμμένη μέσα του, τα περισσότερα σκυλιά αγνόησαν την εντολή του.Η έρευνα, λοιπόν, έδειξε ότι οι σκύλοι ακολουθούν εντολές, όπως “φέρε”, μόνο από ανθρώπους που έχουν καταχωρημένους στο μυαλό τους ως αξιόπιστους.

Όταν στη συνέχεια του πειράματος, ένας νέος ερευνητής έδειξε στα σκυλιά το τρίτο κουτάκι ξανά, αυτά υπάκουσαν άμεσα στην εντολή του, έτρεξαν προς το κουτάκι και βρήκαν τη λιχουδιά.

Η επικεφαλής της έρευνας, Ακίκο Τακαόκα, δήλωσε ότι αυτό σημαίνει πως τα σκυλιά χρησιμοποιούν την εμπειρία τους για να κρίνουν ποιους ανθρώπους μπορούν να εμπιστευτούν και ποιους όχι. Μάλιστα, δήλωσε έκπληκτη από το πόσο γρήγορα οι σκύλοι υποβίβαζαν την αξιοπιστία ενός ανθρώπου.

Είπε ότι οι σκύλοι έχουν πολύ πιο πολύπλοκη κοινωνική νοημοσύνη από ότι πιστεύουμε. Αυτή η κοινωνική νοημοσύνη αναπτύχθηκε επιλεκτικά εξαιτίας της μακροχρόνιας συμβίωσης με τους ανθρώπους.

Ο Τζον Μπράντσοου, ένας κτηνιατρικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που εξειδικεύεται στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων, λέει ότι οι σκύλοι θέλουν η ζωή τους να είναι προβλέψιμη. Οι σκύλοι που οι ιδιοκτήτες τους είναι ασυνεπείς και ανακόλουθοι, έχουν συχνά προβληματική συμπεριφορά.

Οπότε, πρόσεξε τι λες στο σκύλο σου, γιατί δεν θα σε πιστεύει!
Φωτό από: www.dogadoptionandtrainingguide.com
Πηγή: tsemperlidou.gr

TooCute . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates