Ασυνήθιστα συμπτώματα υγείας της γάτας που πρέπει να προσέξετεΚαταλαβαίνουμε ότι ως στοργικοί ιδιοκτήτες γάτας, θέλετε το κατοικίδιό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο χαρούμενο και υγιές. Όμως, δεδομένου ότι οι γάτες δεν μπορούν να μας που τι τους συμβαίνει ότι δεν αισθάνονται καλά, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.


Αντίθετα με τους σκύλους, οι γάτες έχουν την τάση να αποφεύγουν την επαφή όταν δεν είναι καλά και όχι να αναζητούν παρηγοριά. Μάλιστα, αυτό το ένστικτο αυτοπροστασίας που διαθέτουν μπορεί να τις κάνει ακόμη και επιθετικότερες, με τάσεις εξαφάνισης, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την παρακολούθησή τους.
Μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας της γάτας κάνοντάς της τσεκ-απ στον κτηνίατρο κάθε 6-12 μήνες, ειδικά όταν έχει κλείσει τα 8 της χρόνια. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γάτα σας, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι κάτι ανησυχητικό, υπάρχουν διάφορα ασυνήθιστα συμπτώματα υγείας της γάτας που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε πότε θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο.
Ο οδηγός που ακολουθεί ρίχνει φως σε κάποιες κοινές ασθένειες της γάτας και συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία της γάτας σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.Αν η γάτα σας τρώει λιγότερο από το κανονικό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάτι τόσο ανώδυνο όπως το γεγονός ότι κυνηγά έξω από το σπίτι ή η πολλή ζέστη που επηρεάζει την όρεξή της. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που αυτό μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα υγείας της γάτας που δεν φαίνονται – ειδικά για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες.
Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν η ανορεξία της γάτας σας συνοδεύεται από λήθαργο, εμετούς, διάρροια, απώλεια βάρους ή κάποια άλλη ένδειξη ασθένειας της γάτας.
Η αύξηση της όρεξης μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής, ο διαβήτης ή μια γαστρεντερική νόσος.


Δέρμα και τρίχωμα

Η κατάσταση του δέρματος είναι ένας καλός γενικός δείκτης για την υγεία της γάτας σας. Το δέρμα της θα πρέπει να είναι λείο και ροζ ή μαύρο και το τρίχωμά της απαλό και γυαλιστερό.
Αν ξύνεται ή πλένεται υπερβολικά, αν έχουν εμφανιστεί κακαδάκια στο δέρμα της ή αν μαδάει το τρίχωμά της, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου δερματικού προβλήματος. Η πιτυρίδα ή το θαμπό τρίχωμα μπορεί να υποδεικνύουν μια υποκείμενη ασθένεια που μπορεί να μη σχετίζεται με το δέρμα ή το τρίχωμα, αλλά τα επηρεάζει. Το πολύ ξύσιμο, που συνοδεύεται από μικρά μαύρα στίγματα στη γούνα της, μπορεί να σημαίνει ότι έχει ψύλλους, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα.
Αν παρατηρήσετε τυχόν καφετιές εκκρίσεις ή ερυθρότητα στο εσωτερικό ή γύρω από τα αυτιά της γάτας σας, επισημάνετέ το στον κτηνίατρό σας.
Πηγή: purina.gr

Σχόλια