Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς στις οικίες


Αρκετοί είναι οι ζωόφιλοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πολυκατοικία μ το σκύλο τους.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε  το άρθρο 8 του νόμου “Για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκµετάλλευση ή τη χρησιµοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό”Σύμφωνα με τον νόμο αυτό ισχύουν τα παρακάτω:
Πολυκατοικίες μεγαλύτερες των δύο διαμερισμάτων

Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων κανονικά αρκεί να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους, να μην παραμένουν μόνιμα σε βεράντες και άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, να τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και οι υγειονομικές διατάξεις και να έχουν τσιπάκι και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας ΔΕΝ μπορεί να απαγορεύσει τη διατήρηση ζώων στα διαμερίσματα! Το μόνο που μπορεί να οριστεί από τον κανονισμό είναι ο περιορισμός του αριθμού των ζώων (μόνο σκύλοι και γάτες) σε δύο ανά διαμέρισμα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός ο αριθμός των ζώων είναι απεριόριστος αρκεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και οι υγειονομικές διατάξεις.

Η διατήρηση και παραμονή ζώων σε κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται εκτός αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης ιδιοκτητών οπότε και επιτρέπονται τα ζώα σε χώρους όπως η πυλωτή, η ταράτσα ή ο κήπος.

Μονοκατοικίες

Στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των ζώων που διαμένουν εκεί αρκεί φυσικά να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις και να τηρούνται όλοι οι κανόνες καλής μεταχείρισης των ζώων.
Previous Post
Next Post
Related Posts