Η υποδοχή της καινούργιας γάτας στο σπίτι

 

Όσο πλησιάζει η ημέρα που θα υποδεχθείτε στο σπίτι σας την καινούργια σας γάτα, εσείς δεν μπορείτε να κρύψετε τη χαρά σας. Τις τελευταίες αυτές ημέρες πριν από την άφιξή της, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους μέχρι να έρθει η στιγμή που θα υποδεχθείτε την καινούργια γάτα σας στο σπίτι. Θα θέλετε να υποδεχθείτε την καινούργια συντροφιά σας σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον, όπου θα αισθάνεται ασφαλής και άνετα, και λίγος προγραμματισμός θα βοηθήσει σημαντικά στην προσαρμογή της.
Πριν έρθει στο σπίτι σας η καινούργια γάτα σας

Είτε περιμένετε μια ενήλικη γάτα είτε ένα μικροσκοπικό γατάκι, οι ανάγκες είναι παρόμοιες, ιδίως σε διαδικαστικά θέματα. Εδώ θα βρείτε μερικά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε πριν από την άφιξή της:
 • Αν δεν έχετε ήδη κάποιον κτηνίατρο, ζητήστε από κάποιον άλλο στην περιοχή σας που έχει γάτα να σας συστήσει έναν και εγγράψτε τη γάτα σας αμέσως. Είναι πολύ πιο καθησυχαστικό να ξέρετε ότι το κατοικίδιό σας βρίσκεται ήδη στον κατάλογό του σε περίπτωση που κάποια στιγμή δεν είναι καλά ή αν χρειάζεται στείρωση.
 • Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που καλύπτουν τυχόν έκτακτες κτηνιατρικές δαπάνες.
 • Κατά την επίσκεψή σας, κανονίστε ένα ραντεβού για να βάλετε στην καινούργια γάτα ή στο γατάκι σας αναγνωριστική ηλεκτρονική ταυτότητα (μικροτσίπ) για την περίπτωση που χαθεί.

Όταν τελειώσετε με τα διαδικαστικά, έρχεται η ώρα για λίγη διασκέδαση, δηλαδή για ψώνια! Θα χρειαστείτε:
 • Ένα ασφαλές κλουβάκι ή τσάντα μεταφοράς γάτας.
 •  Δύο μπολάκια: ένα για φαγητό και ένα για νερό. Προτιμήστε τα κεραμικά ή γυάλινα μπολάκια που καθαρίζονται εύκολα από τα μεταλλικά – σε ορισμένες γάτες δεν αρέσουν οι αντανακλάσεις ή οι σκιές στα μπολάκια τους την ώρα που τρώνε ή πίνουν. Σιγουρευτείτε ότι είναι αρκετά μεγάλα για να σκύβει και να τρώει χωρίς τα μουστάκια της να αγγίζουν τα πλαϊνά, αφού αυτό μπορεί να μην αρέσει καθόλου σε κάποιες γάτες.
 • Αμμοδόχο και άμμο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο που χρησιμοποιούσε και ο εκτροφέας ή το κέντρο περίθαλψης, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστεί πλήρως το ζωάκι σας, για να μπορεί να την αναγνωρίζει και, το σημαντικότερο, να ξέρει τι να την κάνει!
 • Κρεβατάκι γάτας – πολλοί προτιμούν ένα κρεβατάκι σε στιλ ιγκλού για θαλπωρή και ασφάλεια ή ένα υπερυψωμένο (π.χ. κομμάτι ενός κέντρου δραστηριότητας).
 • Εξοπλισμό καλλωπισμού, ιδίως αν είναι μακρύτριχη.
 • Ένα ονυχοδρόμιο από φλοιό δέντρου ή με εξωτερική επένδυση από σιζάλ. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε τα νύχια της γάτας σας σε καλή κατάσταση, ενώ μπορεί να κρατήσει τα νύχια της γάτα σας μακριά από τα έπιπλα και τα χαλιά σας.
 • Μερικά παιχνίδια. Τα αγαπημένα της παιχνίδια θα είναι εκείνα με τα οποία θα παίζετε μαζί, όπως μαλακά παιχνίδια που κρέμονται για να τα κυνηγούν και να τους επιτίθενται. Τα παιχνίδια αυτά θα είναι ένας ασφαλής τρόπος εκτόνωσης των φυσικών κυνηγετικών ενστίκτων της.
 • Τροφή. Να δώσετε στην καινούργια γάτα ή στο γατάκι σας την ίδια τροφή με τον εκτροφέα ή το κέντρο περίθαλψης για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να κάνετε σταδιακά τη μετάβαση σε κάποια άλλη τροφή αργότερα αν θέλετε ή αν υπάρχουν λόγοι υγείας που να το επιβάλλουν.

Όταν έρθει στο σπίτι

Συγχαρητήρια! Παρά τον ενθουσιασμό σας, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι για να βοηθήσετε την καινούργια γάτα σας να προσαρμοστεί χωρίς να τρομάξει. Υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν τις πρώτες ημέρες που θα πάρετε τη γάτα:
 • Φροντίστε να μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στη γάτας σας όσο εγκλιματίζεται στο καινούργιο περιβάλλον της και να τη βοηθήσετε να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κανονίσετε να δουλέψετε από το σπίτι ή ότι θα πάρετε λίγες ημέρες άδεια για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το νέο σας κατοικίδιο.
 • Προετοιμαστείτε για τη μεταφορά στο σπίτι. Η μεταφορά μέχρι το σπίτι με το αυτοκίνητο μπορεί να αποπροσανατολίσει λίγο τη γάτα σας ή να την εκνευρίσει, γι’ αυτό ψεκάστε το κλουβάκι ή την τσάντα μεταφοράς με ένα χαλαρωτικό σπρέι φερομόνης και τοποθετήστε το σε ένα επίπεδο, ασφαλές σημείο ή στο πάτωμα του αυτοκινήτου σας και καλύψτε το με μια κουβερτούλα. Το σπρέι, το σκοτάδι και η προσεκτική οδήγηση θα βοηθήσουν το ζωάκι σας να παραμείνει ήρεμο. Όταν το πάρετε, πηγαίνετε κατευθείαν σπίτι – δεν είναι ώρα να πεταχτείτε στα μαγαζιά!
 • Όταν φτάσετε σπίτι, αφήστε το κλουβάκι ή την τσάντα μεταφοράς στο πάτωμα, σε ένα ήσυχο δωμάτιο, ανοίξτε την πόρτα και αφήστε τη γάτα σας να βγει μόνη της όταν θα είναι έτοιμη.
 • Τα παιδιά και τα υπόλοιπα κατοικίδια θα χοροπηδούν με αγωνία να συναντήσουν το νέο μέλος της οικογένειάς σας, αλλά ο ενθουσιασμός τους μπορεί να τρομάξει λίγο τον καινούργιο σας φίλο. Να τα έχετε υπό την επίβλεψή σας στην αρχή μέχρι η καινούργια γάτα σας να συνηθίσει το νέο σπιτικό της.
 • Η επιλογή ονόματος για ένα καινούργιο κατοικίδιο είναι πάντα μια διασκεδαστική διαδικασία. Όταν αποφασίσετε πώς θα τη φωνάζετε, να χρησιμοποιείτε το όνομά της σε κάθε αλληλεπίδραση μαζί της για να το μάθει γρήγορα.
 • Όλος αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι κουραστικός, ιδίως για ένα μικροσκοπικό γατάκι, και σύντομα το ζωάκι σας θα θελήσει να πάρει έναν υπνάκο. Βάλτε το κρεβατάκι του κάπου ζεστά, ήσυχα και μακριά από ρεύματα για να μπορέσει να ξεκουραστεί.
 • Βάλτε την αμμοδόχο σε ένα ήσυχο, εύκολα προσβάσιμο σημείο του δωματίου, όπου δεν θα την ενοχλεί κανείς. Το σημείο αυτό θα πρέπει να είναι μακριά από το κρεβατάκι της γάτας και τον χώρο όπου τρώει. Να ελέγχετε την αμμοδόχο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, αφαιρώντας τα στερεά και τη λερωμένη άμμο αμέσως. Να αδειάζετε πλήρως και να απολυμαίνετε την αμμοδόχο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 • Να της δίνετε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα, αφού αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πολύ στενή σχέση.
 • Κρατήστε την καινούργια γάτα σας μέσα στο σπίτι για 2-3 εβδομάδες, για να έχει τον χρόνο να σας γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τις μυρωδιές και τους ήχους του νέου περιβάλλοντός της, αλλά και να μπορέσει να εξερευνήσει και το παραμικρό εκατοστό του νέου και παντοτινού σπιτικού της. Αν πρόκειται για γατάκι, πρέπει να περιμένετε μέχρι ο κτηνίατρος να σας δώσει το «πράσινο φως» για να βγει έξω.
 • Θα θέλετε η γάτα σας να είναι ασφαλής, οπότε σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα από τα οποία θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει. Θα πρέπει να βγει έξω μόνον όταν και οι δυο σας αισθάνεστε σίγουροι. Αν δεν είστε ακόμη σίγουροι πότε θα γίνει αυτό, μιλήστε στον χειρουργό κτηνίατρό σας, ο οποίος θα χαρεί να σας βοηθήσει.
 • Να θυμάστε ότι για το νέο μέλος της οικογένειάς σας όλα θα είναι καινούργια, προκλητικά και συναρπαστικά, κάτι που μπορεί να είναι λίγο εξαντλητικό. Στην αρχή, μπορεί να είναι λίγο αποτραβηγμένο, αλλά σύντομα θα προσαρμοστεί στο νέο σπιτικό και στην οικογενειακή ζωή. Αν το ζωάκι σας δεν φαίνεται να βγαίνει από το καβούκι του, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.
 • Αν έχετε υιοθετήσει γάτα από κέντρο περίθαλψης, ζητήστε από το προσωπικό του κέντρου να σας πουν ό,τι γνωρίζουν για τις προτιμήσεις της. Μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ή να προσφέρετε στη γάτα σας για να την κάνετε να αισθανθεί περισσότερο σαν το σπίτι της.Πηγή: purina.gr

Σχόλια