Ακτιβιστές φιλόζωοι σε Rihanna: «Χάρισε τις γούνες σου στους Σύριους – επίλεξε ένα look που δεν σκοτώνει»!
Η PETA, η πιο γνωστή οργάνωση ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως, έστειλε μία επιστολή διαμαρτυρίας στην Rihanna για την επιλογή της να φοράει γούνες στην οποία την καλεί να τις χαρίσει για καλό σκοπό σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

ι ακτιβιστές της People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), είναι γνωστοί για τις επεμβατικές μεθόδους στις οποίες καταφεύγουν για να κατακρίνουν την χρήση και εμπορία γούνινων και δερμάτινων ειδών.
Ο τρόπος όμως που επέλεξαν να εγκαλέσουν στην τάξη την ποπ τραγουδίστρια για τις στιλιστικές της επιλογές προκαλεί εντύπωση.


Η τελευταία εμφάνιση της Rihanna με μακρύ γούνινο παλτό, προκάλεσε πολύ αρνητικά σχόλια σε χρήστες του διαδικτύου και οδήγησε τον εκπρόσωπο της PETA, Andrew Bernstein, να απαντήσει στην τραγουδίστρια με μία… «πρωτότυπη προτροπή», να χαρίσει τις γούνες σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως π.χ. σε Σύριους πρόσφυγες.
«Είδαμε τα πολυάριθμα σχόλια από θαυμαστές που απογοητεύτηκαν όταν σε είδαν να φοράς γούνα στην επίδειξη του Dior την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως εμείς, εύχονται και εκείνοι να αποσύρεις τις γούνες σου και να επιλέξεις αντ΄ αυτού ένα look που σκοτώνει αλλά δεν σκοτώνεται κανένας για αυτό. Επιπλέον θα θέλαμε να σου ζητήσουμε να σκεφτείς σοβαρά να δωρίσεις τις γούνες σου σε εμάς. Κάθε γούνινο είδος προκαλεί τεράστιο πόνο και αγωνία στις αλεπούδες, τα κογιότ, και τα μινκ, που κακοποιούνται και συχνά γδέρνονται ζωντανά από την βιομηχανία γούνας της οποίας η παραγωγή έχει επιπτώσεις και στους ανθρώπους. Στο παρελθόν στείλαμε γούνες σε Σύριους πρόσφυγες και αστέγους που είχαν τον ίδιο αντίκτυπο με το «όσο περισσότερες ζωές γίνεται, με θετικό τρόπο», που είπες στον λόγο αποδοχής του Βραβείου Ανθρωπιστικής Δράσης που σου απένειμε το Harvard».
Ο Bernstein έκανε την σύνδεση με την ανθρωπιστική δράση της Rihanna για την οποία βραβεύτηκε πρόσφατα κερδίζοντας ταυτόχρονα και μία θέση επίτιμου διδάκτορα σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.


Ωστόσο μπορεί κανείς να δει την ειρωνεία πίσω από τις γραμμές στο χαρτί. Η ΡΕΤΑ ουσιαστικά στηλιτεύει με αυτόν τον τρόπο όσους χτίζουν καριέρα και υπόληψη πάνω σε υποτιθέμενες ανθρωπιστικές δράσεις.

Η εμπλοκή των σταρ, μπορεί να δημιουργεί εντυπωσιασμό και να προτρέπει τους απλούς ανθρώπους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό ή την προσφορά, αλλά δεν έχει πραγματική υπόσταση και ενδιαφέρον, για εκείνους που κερδίζουν στην «εικονική πραγματικότητα» αλλά δεν αγγίζονται από την πραγματικότητα της εικόνας.

calais-refugees-590x328

Η PETA μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην δωρεά 100 γούνινων παλτών σε Σύριους πρόσφυγες που ζούσαν στην «ζούγκλα του Calais» των γαλλικών συνόρων το 2015.

Εκείνη την εποχή είχε απευθύνει έκκληση σε όσους φορούσαν γούνες να «καθαρίσουν την συνείδησή τους και να χαρίσουν τα παλτά τους στους παγωμένους και απεγνωσμένους πρόσφυγες, τους μόνους ανθρώπους που δικαιολογούνται να φοράνε γούνες για να παραμείνουν ζεστοί το χειμώνα».

_87216819_fur-coat-donation-1

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Rihanna δεν έχει απαντήσει ή σχολιάσει ακόμα σχετικά με την έκκληση αυτή. Οποιαδήποτε αντίδραση της θα ήταν μία σαφής παραδοχή εκ μέρους της, πως το να φοράει κάποιος γούνα σήμερα δεν είναι απλά ανήθικο από άποψη σεβασμού δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και προκλητικό από ανθρωπιστικής απόψεως.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η αντιμετώπιση της Rihanna, από την ΡΕΤΑ, ήταν απλώς το πρώτο «ράπισμα με το γάντι».

Στο παρελθόν η οργάνωση έχει καταφερθεί με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς σε celebrities, όπως η Kim Kardashian ή η Lady Gaga, όταν αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε «ηθική εξιλέωση» και να προσφέρουν τα δικά τους γούνινα παλτά  στους «έχοντες ανάγκη».

Πηγή: mediafree.gr

Σχόλια