Τρίτη, 23 Μαΐου 2017
Αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών (Αστυνομία, Τμήμα Κτηνιατρικής αρμόδιας Περιφέρειας) έρχονται συχνά πολίτες και φιλοζωικοί φορείς που καταγγέλλουν εγκλήματα εις βάρος κατοικίδιων ζώων και ζητούν τη διενέργεια νεκροψίας ώστε να εντοπιστούν τα αίτια θανάτου και των αδέσποτων ή το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε σε φόλες.Οι αρμόδιοι φορείς για την έρευνα τέτοιων εγκληματικών πράξεων συχνά δηλώνουν αναρμόδιοι όταν απαιτείται διενέργεια νεκροψίας αν και η εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. που εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου 2013 προβλέπει ότι μπορούν να διατάξουν πραγματογνωμοσύνη για την διαλεύκανση των αιτιών θανάτου ενός ζώου.

Συγκεκριμένα τονίζεται στην εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 71377/13/989391 με ΘΕΜΑ: «Προστασία των ζώων. Εφαρμογή του Ν. 4039/2012» ότι: «σε περιπτώσεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων του Ν. 4039/2012 και για την πληρότητα της προανάκρισης, οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, κατά τις επιταγές του άρθρου 183 ΚΠΔ, μπορούν αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση κάποιου διαδίκου ή του εισαγγελέα, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, όταν κρίνουν ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης για να γίνει ακριβής διάγνωση και κρίση κάποιου γεγονότος και ειδικότερα στην περίπτωση κακοποίησης ή θανάτου ζώου μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιάτρους και αρμόδια εργαστήρια.

- σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 186 ΚΠΔ, όταν δεν υφίσταται πίνακας πραγματογνωμόνων (εν προκειμένω κτηνιάτρων) ή οι αναγραφόμενοι στον πίνακα δεν βρίσκονται στην περιφέρεια του οργάνου που τους ορίζει, είναι δυνατόν να διοριστούν και πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό».

TooCute . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates