Πως κατέκτησαν οι γάτες τον κόσμο πριν κατακτήσουν τις καρδιές μας; video
Η γάτα είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο στον πλανήτη, έχει μπει σε τροχιά γύρω από τη γη και τα αρχαία χρόνια λατρεύτηκε σαν θεότητα από τους Αιγύπτιους, γιατί… πως να το κάνουμε είναι! Πως κατέκτησε όμως όλο τον πλανήτη; Κατά πάσα πιθανότητα επειδή ήταν ήδη αγαπημένο κατοικίδιο, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα! Για χρόνια οι επιστήμονες δεν είχαν τις απαντήσεις, όμως εκτεταμένες έρευνες σε δείγματα DNA από όλο τον κόσμο προσέφεραν τις απαραίτητες εξηγήσεις.

map-cat
Αν στρίψω δεξιά στο Ισραήλ θα βρεθώ… που; Ουφ, κουράστηκα! Γιατι δεν παίρνουμε GPS;

Από χρόνια ήταν γνωστό πως όλες οι αρχαίες φυλές γάτας συνδέονταν με την άγρια γάτα της Εγγύς Ανατολής που βρισκόταν στην Αίγυπτο και τις κοντινές περιοχές και σύντομα κατακτήσαν την Μέση Ανατολή και την Νοτιοανατολική Ευρώπη εξυπηρετώντας τις αγροτικές κοινωνίες.

Η ραγδαία εξάπλωση των ποντικιών κατέτρωγε τις σοδειές και εξάπλωνε ασθένειες που αποδεκατίζαν τον πληθυσμό. Και ποιος μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα; Σωστά το μαντέψατε!

barn_cat_by_heyimmaginger-d4vy14e
Χμ… Ναι, κάτι κάνει χρούτσου – χρούτσου… Ας περιμένει μέχρι αύριο, σχόλασα!

Πώς όμως κατάφεραν οι γάτες να διασχίσουν ωκεανούς και να κατακτήσουν όλο το παγκόσμιο χωριό; Το DNA μίλησε! Χρησιμοποιώντας δείγματα μιτοχονδριακού DNA που βρέθηκε στα οστά 209 γατών από το 13.000 π.Χ. μέχρι το 1800 κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γάτες εξαπλώθηκαν στον κόσμο ταξιδεύοντας μαζί με τους Βίκινγκς, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα τις χρησιμοποιούσαν για τον ίδιο λόγο με τους αγρότες.

v413s
Μάλλον δεν κυκλοφορούσαν έτσι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

Τα πλοία μετέφεραν προμήθειες μηνών που ήταν ο καλύτερος μεζές για τα ποντίκια των λιμανιών. Εκτός από το στήνουν ελεύθερα τσιμπούσι στο αμπάρι, ροκανίζαν και τον ξύλινο σκελετό! Και ύστερα σου λένε πως η γάτα στο καράβι είναι γρουσουζιά…

Δείτε το video :


Πηγή: mediafree.gr
 

Σχόλια