Λειτουργεί το φαινόμενο Placebo και στα ζώα;
Είναι φορές που το κατοικίδιό μας είναι κακόκεφο και φαίνεται να είναι άρρωστο. Σε μια τέτοια περίπτωση απευθυνόμαστε στον κτηνίατρό μας που μπορεί να μας συστήσει μια σωστή φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία του ζώου μας. Ωστόσο πρόσφατα, εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι τα ζώα μπορούν να πάνε πάρα πολύ καλά επίσης, χωρίς το πραγματικό φάρμακο αλλά με την χρήση των λεγόμενων placebos. (εικονικά φάρμακα).Στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για την χρήση των placebos κυρίως όμως στον άνθρωπο που φαίνεται να λειτουργεί καλά εξαιτίας της επιρροής στη ψυχολογική του κατάσταση, αλλά αμφισβητήθηκε το γεγονός ότι τα ζώα μπορούν επίσης να τα δοκιμάσουν.

Για τους ανθρώπους, το φαινόμενο placebo λειτουργεί ως εξής: Ένας ασθενής πείθεται ότι η ¨αγωγή¨ που περιλαμβάνει συγκεκριμένα φάρμακα, μόνο αυτά τον κάνουν καλά. Με αυτό τον τρόπο πιστεύοντας ακράδαντα τον γιατρό και την θεραπεία με αυτά τα φάρμακα το σώμα του αρχίζει από μόνο να βελτιώνει την υγεία ακόμη και αν δεν είναι πραγματικά φάρμακα.

Δεδομένου ότι τα ζώα δεν έχουν την τάση να έχουν αυτό το είδος των προσδοκιών και της κατανόησης, επικρατεί μια αμφισβήτηση σχετικά με το φαινόμενο placebo στα ζώα.
Ωστόσο ο Edzard Ernst, ένας ομότιμος καθηγητής Iατρικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, τοποθετεί τη δήλωσή του σε μια απλή φράση: "Τα placebo λειτουργούν και σε ζώα."

"Κατ 'αρχήν, είναι το ίδιο, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια διαφορετική έμφαση. Τα ζώα δεν έχουν πάντα μια συνειδητή προσδοκία ή σπάνια έχουν μια συνειδητή προσδοκία για τα πράγματα που συμβαίνουν. Οι άνθρωποι έχουν κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, όταν πηγαίνουν στο γιατρό ή στον οδοντίατρο, " δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ernst.

Επιπλέον, τέθηκε πιθανό ότι το φαινόμενο placebo δεν επηρεάζει τα ζώα, αλλά τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους. Η Karen Muñana νευρολόγος κτηνίατρος, έδωσε φως σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Όταν έχουμε να κάνουμε με κατοικίδια ζώα που η φροντίδα τους εξαρτάται από ανθρώπους, πιστεύω ότι οι αντιλήψεις του ιδιοκτήτη μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στα πράγματα. Ακόμη, θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια φυσιολογική βάση για το φαινόμενο placebo στα ίδια τα ζώα. "

Η Martha Henriques του BBC Earth ανέφερε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κατοικίδιων ζώων τους.

"Ο ιδιοκτήτης που φροντίζει καθημερινά το κατοικίδιό του είναι σε θέση να το παρακολουθήσει για την τυχόν εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων, να δώσει προσοχή στις ανάγκες του και με αυτό τον τρόπο να μεριμνεί και ο ίδιος για την υγεία του», δήλωσε στην έκθεσή της.

Πηγή: diagnovet.gr

Σχόλια