Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση μιλάει για το Save a Greek Stray και την αγάπη της για τα αδέσποτα
Δεν είναι μόνο η αγάπη που κάποιος έχει για τους τετράποδους φίλους μας, αλλά και το πώς αυτή γίνεται πράξη. Η προστασία και η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση λατρεύει τα ζώα και το αποδεικνύει με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray (SGS).Η Εριέττα μάς μίλησε για το πώς ξεκίνησε η επαφή της με τα ζώα, για τη δράση του SGS, τα μελλοντικά σχέδια για το καταφύγιο, αλλά και για τις μικρές της «αδυναμίες».


Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τα ζώα;
Θα έλεγα ότι γεννήθηκα με τη μεγάλη αυτή αγάπη για τα ζώα. Πάντα με συνάρπαζαν. Το μόνο που εξελισσόταν με τα χρόνια ήταν ο τρόπος που τα αγαπούσα. Όσο μεγαλώνεις, αναπτύσσεις την ικανότητα να αγαπάς πιο σωστά. Ως μικρό παιδί νομίζεις ότι η αγάπη για τα σκυλιά σημαίνει να πας σε ένα pet shop και να αγοράσεις ένα κουτάβι. Αυτό έκανα και εγώ, μέχρι που αποφάσισα ότι θέλω να μάθω γι’ αυτό και να ασχοληθώ σοβαρά με το να βοηθήσω σε ένα πρόβλημα που ενώ είναι στην καθημερινότητα όλων μας, πολλοί γυρνούν το κεφάλι. Μεγαλώνοντας λοιπόν, το μόνο που άλλαξε ήταν ότι έμαθα να χρησιμοποιώ την αγάπη αυτή για να κάνω ουσιαστικό καλό.

Τι ακριβώς είναι το Save a Greek Stray και ποιες οι δράσεις του;
Το Save a Greek Stray είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, της οποίας οι δράσεις συμπεριλαμβάνουν την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και την κτηνιατρική τους περίθαλψη, με τελικό στόχο να βρεθούν οι κατάλληλες οικογένειες να τα υιοθετήσουν.


Πόσος καιρός χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε το καταφύγιο;
Χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρωθεί το καταφύγιο και να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Αυτό, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας που απαιτούσε η ίδρυσή του. Η διαδικασία αυτή μας πήρε πάνω από δύο χρόνια.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται όταν έρχεται ένα ζώο στο καταφύγιο;
Όταν φτάνει ένα ζώο στο καταφύγιο, αρχικά περνάει πλήρη κτηνιατρικό έλεγχο. Αν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται κτηνιατρική περίθαλψη, τότε προχωράμε στις απαιτούμενες θεραπείες. Στη συνέχεια, αφού σιγουρευτούμε ότι το ζώο είναι υγιές, γίνεται μια εκτίμηση του χαρακτήρα του για να δούμε σε τι οικογενειακό περιβάλλον θα ταίριαζε, στειρώνεται, του βάζουμε ηλεκτρονική ταυτότητα και είναι πλέον έτοιμο να πάει στη νέα του οικογένεια.

Κάποιος που θέλει να βοηθήσει το έργο σας πώς θα μπορούσε να το κάνει;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσει κανείς. Κάποιος που έχει τον χρόνο μπορεί να γίνει εθελοντής είτε στο καταφύγιο είτε βοηθώντας μας σε κάποια από τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε κατά καιρούς. Ένας άλλος τρόπος είναι στέλνοντας φαγητό, κουβέρτες, φάρμακα ή και παιχνίδια για τα ζώα μας. Άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα μπορούν να προσφέρουν κάποια δωρεά στο καταφύγιο ή και αντικείμενα που θα μπορούσαμε να πουλήσουμε σε κάποιο από τα bazaars μας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της εικονικής υιοθεσίας γι’ αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν σκύλο σπίτι τους. Με την εικονική υιοθεσία συντηρεί ο ενδιαφερόμενος ένα από τα σκυλιά μας που για κάποιον λόγο δεν μπορεί να προωθηθεί για υιοθεσία, το οποίο μπορεί να επισκέπτεται στο καταφύγιο, αλλά και να του στέλνουμε ανά διαστήματα φωτογραφίες και νέα από το ζώο που έχει επιλέξει. Ο πιο σημαντικός τρόπος βέβαια που θα μπορούσε κανείς να μας βοηθήσει είναι υιοθετώντας ένα από τα σκυλιά μας και αδειάζοντας τα κλουβιά μας, για να μπορούμε να βοηθήσουμε κι άλλα ζώα που το έχουν ανάγκη.


Το Save a Greek Stray λειτουργεί περισσότερο από έναν χρόνο. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;
Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι πάρα πολλά. Στον επόμενο χρόνο έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα ιδιωτικά και τα δημόσια δημοτικά σχολεία. Αργότερα το όνειρό μου είναι να καταφέρουμε να βγάλουμε οδηγούς τυφλών και σκυλιά θεραπείας από πρώην αδέσποτα. Έτσι θα ωφεληθούν όχι μόνο τα σκυλιά, αλλά και άνθρωποι οι οποίοι το έχουν τόσο ανάγκη.

Πιστεύω ότι, όταν το καταφέρουμε αυτό, θα καταλάβουν επιτέλους αυτοί που υποτιμούν την αξία αυτών των καταπληκτικών ζώων πόσο λάθος κάνουν και πόσα σπουδαία πράγματα μπορεί κανείς να καταφέρει, δείχνοντας σεβασμό και αγάπη στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα με τα οποία μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη.

Πες μας κάποια ονόματα αγαπημένων σου σκύλων.
Έχουμε τόσα ξεχωριστά σκυλιά στο καταφύγιο που μου είναι πολύ δύσκολο να σας πω τα αγαπημένα μου. Ένα από τα σκυλιά που είναι πολύ κα ιρό μαζί μας και είναι φοβερός χαρακτήρας είναι ο Ηλίας. Θα ήθελα πολύ να τον δω να υιοθετείται από έναν άνθρωπο που να του αξίζει. Άλλο ένα σκυλί που στενοχωριέμαι που είναι ακόμα μαζί μας είναι η Ντάγια, που ήρθε σε εμάς πριν από περίπου έναν χρόνο με τα δέκα κουτάβια της. Κατά καιρούς έρχονται σκυλιά στο καταφύγιο με τα οποία αναπτύσσεις ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Για τον καθένα από εμάς είναι συνήθως διαφορετικά.

Πηγή: mancode.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου