Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία φυλή με μοναδικά χαρίσματα και εξαιρετικά προσόντα. Αυτός ο χρυσαφένιος τετράποδος, παρά την αγγλική ανατροφή του, δεν θα διστάσει να κυλιστεί στη λάσπη και να βουτήξει στα νερά, να τρέξει σε λαγκάδια και να διασχίσει ποτάμια.

  1. Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 έτη
  2. Χαρακτήρας: Αξιόπιστο, Φιλικό, Ευγενικό, Με αυτοπεποίθηση, Ευφυές
  3. Βάρος: Θηλυκό: 24,9–29,5 κ., Αρσενικό: 29,5–34 κ.
  4. Ύψος: Θηλυκό: 55–57 εκ., Αρσενικό: 58–61 εκ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
H φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από την F.C.I. το 1952. Μόλις το 1913, η φυλή απέκτησε αυτόνομη παρουσία με την ονομασία χρυσόχρωμο ή κίτρινο Ριτρίβερ και το 1920 πήρε το σημερινό της όνομα. Τι σημαίνει, όμως, «Γκόλντεν Ριτρίβερ»; «Χρυσαφής θηραματοφόρος», μας απαντά η κυρία Νικολοπούλου (εκτροφείο «GOLDEN CRESCENDO») και εξηγεί: «Χρυσαφής, λόγω του χρώματός του και Ριτρίβερ που σημαίνει ανιχνεύω – φέρνω το θήραμα.
Πρόκειται όντως για σκύλο επαναφοράς που χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι. Οι Άγγλοι, ως… «χάι» κυνηγοί, χρησιμοποίησαν το σκύλο αυτό για να τους φέρνει το θήραμα. Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι ικανό να περάσει ποτάμια, λίμνες και λαγκάδια και να επιστρέψει με το θήραμα στο στόμα. Ως πρώτος εκτροφέας της φυλής καταγράφεται ο Σκωτσέζος σερ Ντάντλεϊ Μάρτζοριμπανκς (Sir Dudley Coutts Marjoribanks), ο μεταγενέστερος λόρδος Τουίντμαουθ (Lord of Tweedmouth), o οποίος το 1868 είδε σε ένα κοπάδι ένα χρυσό κίτρινο σκύλο, ενθουσιάστηκε από το παρουσιαστικό του και το αγόρασε από το βοσκό.
Έτσι, ζευγάρωσε το αρσενικό Ριτρίβερ, «Nous», με το θηλυκό Σπάνιελ από τη Σκωτία, «Belle». Μπορούμε να υποθέσουμε ότι από το ζευγάρι αυτό προέρχονται όλα τα Γκόλντεν Ριτρίβερ. Η φυλή είναι διασταύρωση Σκύλων Νέας Γης (από τα οποία το Γκόλντεν Ριτρίβερ απέκτησε το πυκνό, αδιάβροχο τρίχωμά του), Σέττερ (από τα οποία πήρε τις κυνηγετικές ικανότητες) και Τουίντ Γουότερ Σπάνιελ (Tweed-Water-Spaniel)».
Ναύτης από τον Καναδά!
Ασφαλώς, πολλά έχουν γραφτεί για την καταγωγή και τις ρίζες του Γκόλντεν Ριτρίβερ. Παρά την ασάφεια που επικρατούσε για αρκετό καιρό γύρω από το ιστορικό τους, η φυλή αυτή, αν και σταθεροποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, προέρχεται από τον Καναδά. Σήμερα πιστεύεται, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι όλα ξεκίνησαν από τη Νέα Γη στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι προσπάθειες αναπαραγωγής της φυλής δεν ήταν πολύ οργανωμένες και επίσημες, αλλά απ΄ αυτές προήλθε ο σημερινός Σκύλος Νέας Γης, ο Θηραματοφόρος με το λείο τρίχωμα, ο Τσέσαπικ Μπέι.
Οι ψαράδες και οι κυνηγοί αυτής της άγριας χώρας χρειάζονταν πιστούς και ανθεκτικούς σκύλους, που θα τους βοηθούσαν σ΄ όλες τις εργασίες που είχαν. Μετά την ανακάλυψη νέων ηπείρων και την εξερεύνηση παλιών, οι εμπορικές δραστηριότητες βασίζονταν στα πλοία, μεγάλα και μικρά. Σε κάθε πλοίο υπήρχε κι ένας σκύλος και η υπόθεση ότι έγιναν πολλές διασταυρώσεις ανάμεσα στους σκύλους που έφθασαν μ” αυτά και με τους «ντόπιους» πληθυσμούς, βασίζεται, σήμερα πια, σε επαρκή στοιχεία.
Μέχρι το 1800, πολλοί απ΄ αυτούς τους σκύλους επαναφοράς έφθασαν στην Αγγλία πάνω σε πλοία από τις καναδικές ακτές. Αργότερα, τον ίδιο αιώνα, η βαριά φορολογία που επιβλήθηκε στους καναδούς ιδιοκτήτες σκύλων οδήγησε στη μείωση του πληθυσμού της φυλής, ενώ ο νόμος της καραντίνας που επιβλήθηκε στην Αγγλία εμπόδιζε την εισαγωγή σκύλων. Έτσι, χάρη σε μία ιστορική συγκυρία, η σύγχρονη ανάπτυξη της φυλής έλαβε χώρα στην Αγγλία (παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι σκύλοι ήρθαν από τον Καναδά).

Ο κολυμβητής των λόρδων
Το Γκόλντεν Ριτρίβερ που, όπως αναφέραμε, απέκτησε το χρυσό χρώμα του (απ΄ όπου πήρε και το όνομά του) χάρη στον σερ Ντάντλεϊ Μάρτζοριμπανκς ή τον λόρδο Τουίντμαουθ, προήλθε από το μοναδικό… χρυσό απόγονο μιας γέννας μαύρων Θηραματοφόρων με λείο τρίχωμα (Flat Coated Retrievers). Το χρώμα δεν είχε σταθεροποιηθεί την εποχή εκείνη κι ένα χρυσό κουτάβι μέσα σε μια γέννα από μαύρους σκύλους δεν ήταν ασυνήθιστο θέαμα.
Εξαιρετικός κολυμβητής με μεγάλη αντοχή, ο χρυσός αρσενικός διασταυρώθηκε με ένα θηλυκό Σπάνιελ, που ξεχώριζε για το γλυκό του ταμπεραμέντο. Έτσι, γεννήθηκε το πρώτο Γκόλντεν. Χάρη στα ακριβή αρχεία του λόρδου Τουίντμαουθ, γνωρίζουμε ότι έγιναν διασταυρώσεις και μ΄ ένα Σέττερ, με άλλα Θηραματοφόρα με λείο τρίχωμα (Flat Coated), καθώς και με Κατσαρότριχα Θηραματοφόρα (Wavy Coated Retrievers). Ο λόρδος και όσοι συνέχισαν το έργο του είναι υπεύθυνοι για το σκύλο που όλοι σήμερα γνωρίζουμε και αγαπάμε και που απέκτησε το όνομά του μόλις το 1920.
Ο ρόλος των ρωσικών τσοπανόσκυλων
Σύμφωνα με κάποιο δημοφιλή μύθο, στη δημιουργία του Γκόλντεν συνεισέφεραν κάποια Ρωσικά τσοπανόσκυλα, που ο λόρδος αγόρασε από ένα τσίρκο. Όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Εξάλλου, με μοναδική εξαίρεση την ικανότητα εκπαίδευσης, δεν υπάρχει κανένα άλλο γενετικό χαρακτηριστικό του τσοπανόσκυλου που να αποτελεί ζητούμενο σ΄ ένα κυνηγόσκυλο.
Έτσι, σύμφωνα με τους κυνολόγους, δεν θεωρείται πιθανό να επιδιώχθηκε μια τέτοια διασταύρωση από οποιονδήποτε εκτροφέα με γνώσεις γύρω από το σκύλο. Εντούτοις, το Γκόλντεν συμμετείχε για πρώτη φορά σε έκθεση με το όνομα «Ρωσικό Ριτρίβερ» (Russian Retriever), πράγμα που δείχνει ότι ο εξωτικός μύθος της καταγωγής από τη Ρωσία είχε πέραση για αρκετά χρόνια…

Εκπαιδεύονται εύκολα
Φιλικά και χαρούμενα, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ εκπαιδεύονται εύκολα, χάρη στη φυσική τους επιθυμία να βλέπουν τον ιδιοκτήτη τους ευχαριστημένο. Μόνο ο Γερμανικός Ποιμενικός μπορεί να τα συναγωνιστεί στην εκπαιδευσιμότητα. Εφ΄ όσον έχουν εκτραφεί για να δουλεύουν υπό καθοδήγηση (χρησιμοποιούνται για την επαναφορά του θηράματος), ανταποκρίνονται στις εντολές και αφοσιώνονται στον ανθρώπινο σύντροφό τους. Η ζωή μαζί τους και η φροντίδα τους είναι αληθινή απόλαυση, χάρη στην αγάπη και την αφοσίωσή τους στην οικογένεια. Φτιαγμένοι αρχικά για το κυνήγι, ιδίως σε υδάτινες περιοχές, λατρεύουν το κολύμπι και την επαναφορά. Γι΄ αυτό θα ζήσετε μαζί τους αξέχαστες εμπειρίες.
Ασυναγώνιστο κάλλος
Aπό την άλλη, ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί των άλλων φυλών υποκύπτουν στη γοητεία ενός Γκόλντεν Ριτρίβερ και παραδέχονται ότι είναι όχι μόνο από τους ικανότερους αλλά και από τους ωραιότερους σκύλους. Αυτό το χρυσαφένιο τετράποδο καταλαμβάνει, άλλωστε, την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, όταν η κοινή γνώμη -κυνηγετική και μη- καλείται να δηλώσει την προτίμηση και τη συμπάθειά της σε κάποια συγκεκριμένη φυλή.
Διαθέτει κομψή και ρωμαλέα κορμοστασιά, που αποτελεί ένδειξη αρμονίας και ισχύος, και καλοσχηματισμένο φιλικό πρόσωπο, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Σίγουρα, θα έχετε δει το Γκόλντεν Ριτρίβερ να κλέβει την παράσταση σε διαφημίσεις και να συμβολίζει την αρμονία, τη δύναμη, την αξιοπιστία – κάτι απόλυτα δικαιολογημένο. Με τον ίδιο τρόπο κλέβει την παράσταση και στο κυνήγι.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αγγλικός σκύλος απορτιάρης. Πολύ δραστήριος, με μεγάλη αντοχή και σταθερή ιδιοσυγκρασία. Είναι ένας από τους καλύτερους ριτρίβερ. Προικισμένος με εκπληκτική μνήμη, εκγυμνάζεται πολύ εύκολα. Έχει εξαιρετική όσφρηση και του αρέσει ιδιαίτερα το νερό, πράγμα που τον κάνει ιδιαίτερα καλό στο έλος. Το υποτρίχωμά του, αδιάβροχο, του επιτρέπει πολύωρες στάσεις μέσα στο νερό, ακόμη και στο πολύ κρύο νερό των λιμνών και των ποταμών.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ύψος: αρσενικό 55-60 εκ., θηλυκό 50-55 εκ.
Βάρος: αρσενικό 29-32 κιλά, θηλυκό 25-28 κιλά
Ο πιο κομψός και ο πιο όμορφος ριτρίβερ. Με αρμονική κατασκευή, δραστήριος και ισχυρός, με άνετες κινήσεις. Δεν πρέπει να είναι κοινός, ούτε πολύ ψηλός, ούτε πολύ κοντός.
ΚΕΦΑΛΙ
Κρανίο πλατύ. Κεφάλι καλά εφαρμοσμένο σε ένα λαιμό μυώδη και χωρίς διπλοσάγονο. Μουσούδα ισχυρή και πλατιά. Σαγόνια γερά. Δόντια κανονικά τοποθετημένα που δεν πρέπει να προεξέχουν ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω. Μάτια σκουρόχρωμα και πολύ απομακρυσμένα μεταξύ τους, βλέφαρα σκουρόχρωμα. Αφτιά ανάλογα με το κεφάλι, μέσου μεγέθους, καλά αρθρωμένα, κρέμονται στα πλάγια.
ΚΟΡΜΟΣ
Ισορροπημένος, δεμένος, βραχύς. Στήθος πολύ χαμηλό. Πλευρά επιμήκη καιχαμηλά. Λαιμός ισχνός και μυώδης. Οσφύς δυνατή. Σκέλη με γερό σκελετό και κάθετα. Τα μπροστινά σκέλη πρέπει να είναι ίσια, με γερό σκελετό, οι ωμοπλάτες πρέπει να είναι επικλινείς και επιμήκεις. Τα πίσω σκέλη είναι δυνατά και μυώδη, οι μηροί μυώδεις, οι ιγνύες πολύ κατεβασμένες. Οι ταρσοί αρκετά καμπυλωτοί. Πόδια στρογγυλά σαν της γάτας, δεν πρέπει να είναι ούτε ανοιχτά, ούτε επίπεδα. Δάχτυλα σφιχτά.
ΟΥΡΑ
Παραλληλόγραμμη, δεν πρέπει να στέκεται ούτε πολύ χαρούμενη, ούτε να κουλουριάζεται στην άκρη της.
ΤΡΙΧΩΜΑ
Τρίχα μακριά, επίπεδη και κυματοειδής, ποτέ σγουρή. Υποτρίχωμα πυκνό,αδιάβροχο.
Χρώματα: όλες οι αποχρώσεις του χρυσαφί και του κρεμ, αλλά ποτέ κόκκινο ή ακαζού, όπως το Ιρλανδέζικο Σέττερ. Μερικές άσπρες τρίχες στο στέρνο επιτρέπονται. Η μύτη δεν πρέπει να είναι μαύρη.

TooCute . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates