Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014


Η διάσημη Λάσι ήταν, αρχικά, ένα αφοσιωμένο τσοπανόσκυλο στα υψίπεδα της Σκοτίας το οποίο, ίσως, να έφτασε εκεί μαζί με τους Ρωμαίους λεγεωνάριους. Σήμερα, αν και δεν… μαζεύει πρόβατα, αποδεικνύεται φύλακας-άγγελος για τα παιδιά.ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Χώρα προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία
Βάρος: αρσενικό 20 – 27 κιλά, θηλυκό 17 – 23 κιλά
Ύψος: αρσενικό 53 – 61 εκ., θηλυκό 50 – 55 εκ.
Πιστοποίηση: FCI, AKC, TKC, UKC.
Ομάδα: Χέρντινγκ (Herding)

Βοσκός πολυτελείας

Φύλακας και οδηγός προβάτων στη Νότια Σκοτία, για πολλούς αιώνες, το Κόλεϊ θεωρείται στις μέρες μας ένα ζώο πολυτελείας. Η μόδα τον μετέβαλε σε κομψό σκύλο για συντροφιά ο οποίος προσαρμόζεται εύκολα στη ζωή σε διαμέρισμα, με την προϋπόθεση ότι θα πηγαίνει συχνά βόλτα. Νευρικός και ευαίσθητος, με ύφος λυπημένο είναι, ωστόσο, πάντα πρόθυμος να πάρει και να δώσει αγάπη.
Αποτελεί τον πιο καλό σύντροφο στα παιχνίδια αλλά και εξαιρετικό φύλακα για τα παιδιά. Αγαπάει την οικογένειά του τόσο πολύ, ώστε μπορεί να υπομείνει τα πάντα για χάρη της. Μάλιστα, έχει αναφερθεί η περίπτωση ενός Κόλεϊ, του ‘’Μπόμπι’’, ο οποίος ταξίδεψε 2.000 μίλια, προκειμένου να ξαναβρεί την οικογένεια του που τον έχασε στις διακοπές.

Κεφάλι

Το κρανίο του είναι επίπεδο και πλατύ. Έχει ρινομετωπικό κοίλωμα απαλό, αλλά αντιληπτό. Το ρύγχος είναι λίγο κυρτό, με μουσούδα που στενεύει βαθμιαία και μαύρο ακρορρίνιο. Τα χείλια του είναι σφιχτά, ούτε λεπτά, ούτε βαριά και τα μάτια του αμυγδαλωτά, με χρώμα σκούρο καστανό. Τα αφτιά του είναι μικρά και σε στάση ανάπαυσης πέφτουν προς τα πίσω ενώ σε ερεθισμό έρχονται μπροστά και στέκονται, σχεδόν, όρθια.

Κορμός

Πρόκειται για σκύλο ευλύγιστο και δραστήριο. Ο κορμός του είναι αρκετά επιμήκης. Ο λαιμός είναι μυώδης και λίγο αψιδωτός και το στήθος βαθύ και ευρύ, με πλευρά που προεξέχουν. Έχει οσφύ ελαφρά αψιδωτή και δυνατή και πεσμένες ωμοπλάτες. Τα σκέλη του είναι μυώδη, με αγκώνες με δυνατό σκελετό και σαρκώδες αντιβράχιο. Η ιγνύς είναι χαμηλή και δυνατή. Έχει ωοειδή πόδια, με δάχτυλα καμπουριαστά και σφιχτά και πέλματα ευλύγιστα. Οι πατούσες είναι εύθραυστες, αλλά όχι αδύναμες. Γενικά, ο δυνατός του λαιμός και τα πολύ αγκωνώδη γόνατά του φανερώνουν μεγάλη ταχύτητα.

Ουρά

Έχει ουρά μακριά με ένα μικρό φουντάκι στην άκρη. Όταν ο σκύλος αναπαύεται, κρέμεται προς τα κάτω ενώ όταν βρίσκεται σε ερεθισμό, ορθώνεται.

Τρίχωμα

Η γούνα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του Κόλεϊ. Το τρίχωμά του είναι πολύ πυκνό, στο πάνω μέρος τραχύ και στο κάτω μέρος μαλακό, μαλλιαρό και παχύ. Η τραχηλιά και η γούνα πρέπει να είναι μεγάλες, η μάσκα λεία, το ίδιο και οι άκρες των ματιών. Τα μπροστινά σκέλη έχουν πολύ τρίχωμα ενώ τα πίσω σκέλη έχουν, συνήθως, λείο τρίχωμα κάτω από την ιγνύα. Επιτρέπονται όλα τα χρώματα: άσπρο, χρώμα της άμμου, τρίχρωμο, μπλε του κότσυφα.

Ποικιλίες

Κόλεϊ με λείο τρίχωμα: η τρίχα του πρέπει να είναι σκληρή, πυκνή και λεία. Η περιποίησή του είναι σχετικά εύκολη.
Κόλεϊ με σκληρό τρίχωμα: είναι στα ίδια χρώματα αλλά πιο μακρύ και χρειάζεται, οπωσδήποτε, πολύ συχνό βούρτσισμα για να διατηρεί την καλή του εμφάνιση.
Το Μπίρντετ Κόλεϊ και το Μπόρντερ Κόλεϊ είναι διασταυρώσεις με το Μπόμπτεϊλ και το Μπόρντερ Τεριέ.

Αρχαία ιστορία

Είναι πολύ παλιά ράτσα, σκοτσέζικης καταγωγής. Πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των σκύλων που συνόδευαν τους Ρωμαίους εισβολείς του 50 π.Χ., οι οποίοι αναμείχθηκαν με τους σκύλους της Σκοτίας, παρόλο που οι Άγγλοι κυνόφιλοι του αποδίδουν και αγγλική καταγωγή. Άλλωστε, το σκοτσέζικο Μπερζέ υπήρχε, ήδη, στην Αγγλία το 13ο αιώνα, αλλά με όψη αρκετά διαφορετική από τη σημερινή: λιγότερο ψηλό, με πιο τετράγωνο κεφάλι, το τσοπανόσκυλο αυτό έμοιαζε περισσότερο με το Μπίρντετ Κόλεϊ. Φτάνοντας στα μισά του 19ου αιώνα, τα Κόλεϊ έγιναν πια αριστοκράτες και σκύλοι έκθεσης.
Ίσως, την αρχή να έκανε η βασίλισσα Βικτορία, όταν μετά από μία επίσκεψή της στη Σκοτία, στα μέσα του 1800, αποφάσισε να φέρει μερικά Κόλεϊ μαζί της πίσω στην Αγγλία. Την περίοδο εκείνη, τα διασταύρωσαν με το Μπαρζόι για να μακρύνουν τα κεφάλια και να αποκτήσουν πιο ανοιχτά χρώματα. Το Κλαμπ του Κόλεϊ που ιδρύθηκε το 1840, ευτυχώς, έδωσε τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Άνθρακας ο… σκύλος;

Η ρίζα του όρου Κόλεϊ αμφισβητείται. Για μερικούς, η ονομασία προέρχεται από το ‘’coal’’ (άνθρακας). Ο Σαίξπηρ μιλάει για ‘’collied sky’’ αναφερόμενος στο σκοτεινό τρίχωμά του. Για άλλους, Κόλεϊ δεν είναι παρά μια αναφορά στα πρόβατα με τη μαύρη όψη, που φύλαγε ο σκύλος αυτός το 18ο αιώνα. Σήμερα, πλέον, είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους σταρ, ιδίως μετά την τηλεοπτική σειρά που γνώρισε τεράστια επιτυχία, σε όλο τον κόσμο, και είχε ήρωα ένα Κόλεϊ, την πολυαγαπημένη Λάσι.
TooCute . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates