Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014


Το τεριέ του Γιορκσάιρ είναι μια μικρή φυλή σκυλιών του τύπου τεριέ, που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα, στην κομητεία του Γιορκσάιρ, Αγγλία, για να πιάνει ποντίκια σε εργοστάσια ιματισμού. Το παρατσούκλι της φυλής είναι Γιόρκυ (Yorkie) και όσο μπόι τους λείπει τόσο δυνατή φωνή έχουν όρθια αυτάκια, χαριτωμένη μουσουδίτσα και πανέξυπνα μάτια με ένα παλτό στη ράχη τους χρώματος μαύρου ή πολύ σκούρου καφέ και χρυσαφί το υπόλοιπο τρίχωμα στο σώμα τους. Αεικίνητα σκυλιά και χαριτωμένα που όμως θέλουν και αυτά τις βόλτες τους έξω από το σπίτι και την προσοχή μας. Επειδή είναι τόσο μικρά συχνά αναπτύσσουν φοβίες με απίθανα πράγματα πχ μια σιδερώστρα ή το θόρυβο του μίξερ. Με το λουράκι στις βόλτες τους καλό θα είναι να τα αφήνουμε να περπατούν μόνα τους και να μην είναι συνεχώς στην αγκαλιά μας.
Μιά αληθινή μινιατούρα σκύλου, το Γιορκσάιρ Τερριέ είναι αξιολάτρευτο για συντροφιά αλλά και καλός φύλακας γιατί είναι πολύ επιφυλακτικός με τους ξένους. Μια ζωγραφιά να το βλέπεις και σαν ψεύτικο πάνω σε ένα μαξιλαράκι στο καναπέ μας.

 Αν και τώρα είναι σκύλος συντροφιάς έχει έμφυτο το ένστικτο του κυνηγού. Είναι χαρούμενο, ενεργητικό, έξυπνο, ανεξάρτητο και απαιτητικό σκυλί. Είναι επιφυλακτικό με τούς ξένους, αποζητά την συντροφιά της οικογένειας και γίνεται καλός συμπαίχτης στα μεγαλύτερα παιδιά. Δεν συνυπάρχει με άλλα κατοικίδια και μπορεί να γίνει επιθετικό αν αισθανθεί ότι απειλείται ο χώρος του, χωρίς να υπολογίσει το μέγεθός του. Του αρέσει να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος, δεν αντέχει την μοναξιά, είναι σε εγρήγορση και με το επίμονο γάβγισμά του θα μας ειδοποιήσει για απρόσκλητους επισκέπτες. Το μακρύ και πλούσιο τρίχωμά του χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και προστασία και επίσης καθημερινό βούρτσισμα. Δεν κάνει για πολύ μικρά παιδιά, και έχει ανάγκη την ανθρώπινη συντροφιά. Έχει προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης, κοιμάται μέσα στο σπίτι και έχει ανάγκη μικρής ποσότητας τροφής.. Όταν είναι μικρό είναι περισσότερο δραστήριο ενώ γίνεται πιο ήσυχο καθώς μεγαλώνει. Επειδή είναι υπερδραστήριο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση. Η εκπαίδευσή του πρέπει να είναι συχνή και επίμονη αφού μαθαίνει εύκολα, και με το πέρασμα του χρόνου προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος που ζει.
 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Γιόρκι είναι μικρόσωμο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 18 μέχρι 23 εκ. και το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 3,5 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, με πλούσιο πυρρόξανθο τρίχωμα πολύ πιο μακρύ από τον κορμό, που καταλήγει σε μικρή μαύρη μύτη. Τα μάτια είναι σκούρα και τα αυτιά είναι μικρά, σχήματος V, όρθια καλυμμένα από κοντό, σκούρο πυρρόχρωμο τρίχωμα. Η ουρά είναι καλυμμένη με πλούσιο τρίχωμα σκουρότερο από το υπόλοιπο σώμα. Το τρίχωμα είναι μακρύ, φτάνει στο έδαφος, ίσιο, γυαλιστερό και θυμίζει μετάξι. Στον κορμό έχει χρώμα σκούρο μπλε ατσαλιού.

 

Γενική εμφάνιση του Γιορκσαιρ Τεριε – Γιορκι

Μακρύτριχη φυλή. Ο μανδύας, αρκετά ίσιος, κρέμεται στο ίδιο μήκος σε κάθε πλευρά, σχηματίζοντας μια χωρίστρα που εκτείνεται από τη μύτη ως την άκρη της ουράς. Πολύ συμπαγής και τακτικού περιγράμματος σκύλος, κινείται πολύ "καμαρωτά", δίνοντας την εντύπωση ότι έχει συναίσθηση της σπουδαιότητάς του. Το γενικό περίγραμμα δίνει την εντύπωση του σφριγηλού και καλοσχηματισμένου σκύλου.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Άγρυπνος, έξυπνος μικρόσωμος τέρριερ.

 

ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ

Πνευματώδης και εύψυχος.

 

ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟ

Μάλλον μικρό και επίπεδο, όχι πολύ προεξέχον ή στρογγυλό κρανίο, ούτε πολύ μακρύ ρύγχος, μύτη μαύρη.

 

ΜΑΤΙΑ

Μεσαίου μεγέθους, σκούρα, αστραφτερά, με διαπεραστική έξυπνη έκφραση και τοποθετημένα ώστε να κοιτάζουν ευθεία εμπρός. Όχι προεξέχοντα. Το περίγραμμα των βλεφάρων σκούρου χρώματος.

 

ΑΥΤΙΑ

Μικρά, σε σχήμα V, φέρονται όρθια, όχι πολύ μακριά το ένα από το άλλο, καλυμμένα με κοντό τρίχωμα, χρώματος πολύ σκούρου, πλούσιου πύρινου.

 

ΣΤΟΜΑ

Τέλειο, κανονικό και πλήρες κλείσιμο ψαλίδι, δηλ. τα επάνω δόντια υπερκαλύπτουν εξ' επαφής τα κάτω δόντια και είναι τετράγωνα τοποθετημένα προς τις σιαγόνες. Δόντια καλά τοποθετημένα με ισομήκεις μεταξύ τους γνάθους.

 

ΛΑΙΜΟΣ

Ικανό μήκος.

 

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΚΕΛΗ

Καλά κεκλιμένες ωμοπλάτες, σκέλη απόλυτα ίσια, καλά καλυμμένα με μανδύα πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου μερικών τόνων ανοιχτότερου στις άκρες απ' ότι στις ρίζες, που δεν εκτείνεται στα μπροστινά σκέλη ψηλότερα από τον αγκώνα.

 

ΚΟΡΜΟΣ

Συμπαγής, με μέτριο άνοιγμα πλευρών, καλή οσφύς. Επίπεδη ράχη.

 

ΠΙΣΩ ΣΚΕΛΗ

Σκέλη αρκετά ίσια όταν τα κοιτάζουμε από πίσω, μέτρια γωνίωση στο γόνατο. Καλά καλυμμένα με μανδύα πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου μερικών τόνων ανοιχτότερου στις άκρες απ' ότι στις ρίζες, που δεν εκτείνεται στα πίσω πόδια ψηλότερα από την κνήμη.

 

ΠΕΛΜΑΤΑ

Στρογγυλά, νύχια χρώματος μαύρου.

 

ΟΥΡΑ

Κόβεται εθιμικά σε μέτριο μήκος, με άφθονο τρίχωμα, πιο σκούρου μπλε χρώματος απ' ότι ο υπόλοιπος κορμός, ιδιαίτερα στην άκρη της ουράς. Φέρεται ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο της ράχης.

 

 

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ

Ελεύθερη, με ώθηση, ευθύγραμμη κίνηση μπρος και πίσω, διατηρώντας την επίπεδη γραμμή ράχης.

 

ΜΑΝΔΥΑΣ

Το τρίχωμα στον κορμό αρκετά μακρύ, απόλυτα ίσιο (όχι κυματιστό), στιλπνό, φίνα μεταξωτή υφή, όχι χνουδωτή. Το τμήμα του μανδύα στην κορυφή του κεφαλιού μακρύ, πλούσιου χρυσαφένιου πύρινου χρώματος, βαθύτερου τόνου στις πλευρές του κεφαλιού, στην περιοχή της ρίζας των αυτιών και στο ρύγχος, όπου θα πρέπει να είναι πολύ μακρύ. Το πύρινο στο κεφάλι δε θα πρέπει να εκτείνεται προς το λαιμό, ούτε οποιεσδήποτε μαύρες ή σκούρες τρίχες να αναμειγνύονται με οποιοδήποτε σημείο πύρινου χρώματος.

 

ΧΡΩΜΑ

Σκούρο μπλε ατσάλινο (όχι ασημί μπλε), εκτεινόμενο από το ινίο μέχρι τη ρίζα της ουράς ποτέ αναμειγνυόμενο με υπόξανθες, χάλκινες ή σκούρες τρίχες. Το τρίχωμα στο στήθος, πλούσιο, φωτεινό πύρινο. Όλες οι πύρινες τρίχες σκουρότερες στις ρίζες απ' ότι στη μέση, καταλήγοντας σε ακόμη ανοιχτότερου τόνου χρώμα στις άκρες.

 

ΜΕΓΕΘΟΣ

Βάρος: μέχρι 3.5 κιλά (8.lb).

 

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προαναφερόμενα σημεία θα πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα θα πρέπει να εκτιμάται θα πρέπει να είναι σε απόλυτη αναλογία με τη βαθμίδα του.

 

Σημείωση

Τα αρσενικά Γιορκσαιρ Τεριε – Γιορκι θα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.
Ιατρικά: Αναπνευστικά προβλήματα, σύνδρομο Legg–Calvé–Perthes, η νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου, υπογλυκαιμία

TooCute . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates