Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018
Η σωστή περιποίσηση του σκύλου είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτόν καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία του. Η φροντίδα που χρειάζεται αφορά το τρίχωμα, μπάνιο και βούρτσισμα, τον καθαρισμό των αυτιών και των δοντιών αλλά και το κόψιμο των νυχιων του.

Η διαδικασία απαιτεί αρκετό από το χρόνο σου και φυσικά θα πρέπει να είναι ευχάριστη εμπειρία για τον σκύλο σου. Πριν την έναρξη της διαδικασίας φρόντισε να χαλαρώσεις τον σκύλο σου. να έχεις μαζί σου πολύ μικρό μέρος από την τροφή ή κάποιες λιχουδιές για να τον επιβραβεύεις συχνά, τουλάχιστον για τις πρώτες φορές. Για παράδειγμα μπορείς να του δώσεις ένα κομματάκι τροφή πριν αρχίσεις το κόψιμο και μετά κάθε φορά που του τελειώνεις το κάθε πόδι ή να του λες συχνά "μπράβο" καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας.


Κάθε αρχή και δύσκολη...

Χτένισμα:

Ανάλογα με το τρίχωμα του σκύλου θα χρειαστείς και την ανάλογη βούρτσα. Οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα θέλουν βούρτσισμα πιο συχνά για να μην μπερδεύεται το τρίχωμα τους και για να φεύγουν οι νεκρές τρίχες. Οι φυλές με μεσαίο μήκος τρίχας μία φορά την εβδομάδα ενώ τα κοντότριχα σκυλιά μία φορά το μήνα. Κυρίως την εποχή που χάνουν τρίχωμα. Τα περισσότερα σκυλιά το απολαμβάνουν. Κάτι βασικό: η υγεία του τριχώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διατροφή του.

Κόψιμο νυχιών:

Αγόρασε έναν κόφτη νυχιών ανάλογα με την φυλή του σκύλου σου. Εάν ο υπάλληλος του pet shop είναι ενημερωμένος θα μπορεί να σε συμβουλέψει. Επίσης ο εκτροφέας ή ένας επαγγελματίας groomer. Θα καταλάβεις πως τα νύχια του θέλουν κόψιμο π.χ. όταν αρχίσουν να κάνουν θόρυβο στο πάτωμα του σπιτιού. Πολλά σκυλιά αντιδρούν με την διαδικασία. Δεν θέλουν καν να τους πιάνεις τα πόδια. Γι αυτό είναι καλό από κουτάβι ο σκύλος να έχει συνηθίσει το άγγιγμα στα πόδια. Είναι μια άσκηση που μπορείς να κάνεις καθημερινά. Για τις περισσότερες φυλές το κόψιμο των νυχιών μία φορά το μήνα είναι αρκετό. Τα νύχια του σκύλου σου επηρεάζουν τον τρόπο που περπατάει. Ζήτα από τον κτηνίατρο σου ή τον εκτροφέα να σου δείξει πως μπορείς να κόβεις τα νύχια του σκύλου σας χωρίς να τον πληγώσετε.
Πηγή: www.livingwithdogs.gr


Μπάνιο:

Κάποιες φυλές χρειάζονται μπάνιο μία φορά το μήνα ενώ άλλες 2 – 3 φορές το χρόνο. Μην κάνεις το σκύλο σου μπάνιο κάθε εβδομάδα. Σημαντικό είναι να τον βουρτσίζεις πριν για να ξεπλέκονται το τρίχωμα του. Η μπανιέρα είναι συνήθως ένα καλό μέρος για το μπάνιο. Το καλοκαίρι μπορείτε και στην αυλή. Να έχετε πάντα μεγάλες απορροφητικές πετσέτες για να σκουπίζεται το σκύλο σας αμέσως μετά. Τα ανθρώπινα σαμπουάν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα το δέρμα του σκύλου σου. Αγοράστε σαμπουάν για σκύλους που είναι φτιαγμένα από φυσικά συστατικά.  Ρίξτε μια ματιά στα συστατικά πριν το αγοράσεις για να βεβαιωθείς. Εάν ο σκύλος σου έχει ξηρό δέρμα η παρουσιάζει αλλεργίες σκέψου ένα σαμπουάν με βασικό συστατικό τη βρώμη. Τα σαμπουάν με aloe vera μειώνουν αισθητά τη φαγούρα, εάν έχει, και μαλακώνουν το τρίχωμα. Σαμπουάν με μέντα ή τσάι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες. Να αποφεύγεις τα σαμπουάν με έντονο άρωμα. Μπορεί να αρέσουν σε εσένα αλλά όχι και στο σκύλο σου. Ανάλογα με το τρίχωμα και τις ευαισθησίες του σκύλου υπάρχουν πολλά διαφορετικά σαμπουάν. Να ελέγχεις συχνά το σκύλο για ψύλλους. Υπάρχουν φαρμακευτικά σαμπουάν που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου ή έναν επαγγελματία groomer.

Καθαρισμός αυτιών:

 Πρέπει να καθαρίζεις επίσης τα αυτιά του. Υπάρχουν φυλές που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με μολύνσεις αλλά κάποιες άλλες θέλουν θέλουν συχνό καθάρισμα. Συνήθως αυτές με μακριά αυτιά Π.χ Cocker Spaniels,  Basset Hounds κ.α. Η μόλυνση στο αυτί του σκύλου σας μπορεί να προκαλέσει απο φαγούρα και πόνο μέχρι απώλεια ακοής και ισορροπίας. Το καθάρισμα γίνεται με cotton pads και ειδικό υγρό που μπορείς να αγοράσεις από pet shop. Κτηνίατρος ή ο εκτροφές σας μπορεί να σας δείξει τον σωστό τρόπο.


 Καθαρισμός δοντιών:

Τα δόντια του σκύλου χρειάζονται βούρτσισμα 2 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Από κουτάβι πρέπει να συνηθίσει την επαφή των δακτύλων σας στα ούλα του. Στην αρχή και για μερικές ήμερες μπορείς να του κάνεις απλά μαλακό μασάζ. Όταν δεις πως το κουτάβι έχει συνηθίσει και δεν δυσανασχετεί επανέλαβε το ίδιο βάζοντας στα δάχτυλά σας λίγη από την ιδική οδοντόκρεμα που έχετε αγοράσει για να συνηθίσει τη γεύση της. Τέλος αρχίζετε σιγά σιγά την χρήση της οδοντόβουρτσας. Οι οδοντόβουρτσες για σκύλους είναι πιο μαλακές και κοντές. Υπάρχουν κάποιες που μπορείτε να τις προσαρμόσετε στο δάχτυλό σας για περισσότερη ευκολία. Οι ξηρές τροφές κρατούν τα δόντια του σκύλου σας καθαρότερα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κόκαλα ειδικά σχεδιασμένα για να καθαρίσουν τα δόντια του. Τα χαλασμένα δόντια του σκύλου σου μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και τα νεφρά του.

Τα παρακάτω βιντεάκια θα σου δώσουν μια ιδέα για το πώς θα πρέπει να φροντίζεις το αγαπημένο σου τετράποδο:

TooCute . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates