Νέα Έρευνα - Η ευεργετική επίδραση του σκύλου στην ψυχολογία των παιδιών

Νέα Έρευνα - Η ευεργετική επίδραση του σκύλου στην ψυχολογία των παιδιών
Τα σκυλιά σε ένα σπίτι προσφέρουν σημαντική κοινωνική υποστήριξη στα παιδιά, ειδικά όταν αυτά είναι αγχωμένα. Ερευνητές ψυχολόγοι στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα διεξάγοντας μελέτες επιβεβαίωσαν αυτό που είναι κοινό μυστικό, ότι δηλαδή η συμβίωση με ένα σκύλο μπορεί να είναι ευεργετική. «Τα σκυλιά βοηθούν τους μικρούς να αντεπεξέλθουν σε καταστάσεις έντασης και άγχους. Χαϊδεύοντας το ζώο τους ή απλά μιλώντας του τα παιδιά νιώθουν καλύτερα και ηρεμούν», επεσήμανε η δρ Darlene Kertes, καθηγήτρια ψυχολογίας.Ο σκύλος, λέγεται συχνά, είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Και η φιλία αυτή γίνεται ακόμη πιο στενή όταν πρόκειται για παιδιά. Το να ζεις ή όχι με ένα σκυλί είναι ένας προβληματισμός με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι πολλοί γονείς. Είτε γιατί γνωρίζουν τα θετικά οφέλη που φέρνει σε ένα σπίτι ένα κατοικίδιο, είτε γιατί ξέρουν από δική τους πείρα πόσο υπέροχο είναι να μεγαλώνεις με ένα ζώο, είτε γιατί το ζητούν τα παιδιά τους. Ωστόσο η απόφαση δεν είναι εύκολη, γιατί ένα κατοικίδιο, και ειδικά ένας σκύλος, είναι μεγάλη ευθύνη, αφού θέλει καθημερινή περιποίηση, έχει έξοδα και, το κυριότερο, χρειάζεται αγάπη. Πολλή αγάπη.

Τα οφέλη από αυτή τη συμβίωση είναι πολλά. Έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή των παιδιών με ένα σκύλο ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για αλλεργίες και άσθμα. Μέσα από τη σχέση τους, γίνονται υπεύθυνα και μαθαίνουν να αγαπούν τα ζώα. Ένας σκύλος είναι η καλύτερη παρέα, ενώ παράλληλα προσφέρει προστασία. Επίσης, οι τελευταίες μελέτες επιβεβαιώνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με κατοικίδιο είναι λιγότερο στρεσαρισμένα και αντιμετωπίζουν καλύτερα αγχώδεις καταστάσεις.
Υιοθετώντας ένα σκυλί σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Προτού παρθεί η απόφαση, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας αν είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια δέσμευση. Την ίδια ώρα όμως, πρόκειται για ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο εμπειρίες, με όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές, οι οποίες έρχονται όταν πλησιάζει το τέλος.
Μια από τις πιο σκληρές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν σκύλο είναι όταν αυτός αρρωστήσει ή πεθάνει. Μια απώλεια είναι οδυνηρή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια οικογένεια που θεωρεί τον σκύλο της ισότιμο μέλος της. Όμως ακόμη και σε τέτοιες, σκληρές στιγμές, υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα. Τα παιδιά αρχίζουν να εξοικειώνονται με τον φυσικό κύκλο της ζωής, με την ιδέα της ασθένειας και της απώλειας. H φροντίδα, μάλιστα, ενός άρρωστου ή γέρικου ζώου διδάσκει σε ένα παιδί πως δεν είναι μόνο αποδέκτης περιποίησης στη ζωή του, αλλά πως με τη σειρά του θα την προσφέρει στους άλλους.

Έχοντας χάσει πρόσφατα τον σκύλο μας, μπορώ να πω πως ήταν από τις πιο δύσκολες και οδυνηρές καταστάσεις που ζήσαμε ως οικογένεια. Ο πόνος όταν χάνεις κάποιον που αγαπάς είναι αβάστακτος. Τον αγαπήσαμε τον τρελάρα μας και δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε πως πλέον δεν είναι μαζί μας. Μας λείπει. Μας λείπει η φυσική του παρουσία, η στοργή κι η αφοσίωση που μας έδειχνε, μας λείπει σε όλες τις καθημερινές μας συνήθειες. Με έχουν ρωτήσει αν θα μπορούσαμε μετά από τόση θλίψη να πάρουμε άλλο κατοικίδιο. Η απάντηση, χωρίς πολλή σκέψη, είναι πως ναι. Το ότι είχαμε ένα σκύλο μέσα στο σπίτι ήταν το καλύτερο δώρο που κάναμε στον εαυτό μας. Μια ατέλειωτη πηγή ενέργειας, σύντροφος στις χαρές και στις λύπες, φύλακας, η καλύτερη παρέα.Ζω σημαίνει ανακαλύπτω, χαίρομαι, ενθουσιάζομαι, θυμώνω, πονώ, κλαίω. Όλα αυτά τα συναισθήματα, και ακόμη περισσότερα, τα βιώσαμε χάρη στον σκύλο μας. Μέχρι να φτάσουμε στον αποχωρισμό, προηγήθηκε μια γεμάτη πορεία, η οποία με κανένα τρόπο δεν αναιρεί το τέλος. Γι’ αυτό και ναι. Όση λύπη και να φέρνει η απώλεια, τα όσα ζήσαμε παρέα κάνουν τον πόνο υποφερτό.

Πηγή: philenews.com

COMMENTS

loading...